U bent hier

Online platform 'BMTI - Borsa Merci Telematica Italiana'

Conferentie 'An online platform for the improvement of the food market access

Op dinsdag 20 oktober 2015 vond een conferentie plaats op EXPO MILANO 2015. Deze conferentie werd georganiseerd door MIPAAF, Unioncamere nl. het overkoepelend orgaan van de Italiaanse Kamers van Koophandel, en BMTI – Borsa Merci Telematica Italiana. Het programma kan u in blijlage vinden.

Doel van de conferentie was de werking van het online platform 'BMTI – Borsa Merci Telematica Italiana' bij buitenlandse vertegenwoordigingen kenbaar te maken.
Het betreft een online platform dat opgericht werd om de efficiëntie en de toegang tot de markt van de agrovoedingswaren te verbeteren en dit zowel op Italiaans als op internationaal niveau.

Het platform is eigendom van de Italiaanse Kamers van Koophandel en is dus een publieke instelling die opgericht werd met een decreet van het Italiaanse Ministerie voor land- en bosbouw beleid met als doel het bestaande uitwisselingssysteem van commodities te innoveren en de KvK's te ondersteunen in de regularisering van de markt en de prijsmonitoring. Het betreft een reële markt, geen financiële markt.

Tot dit platform kunnen zowel producenten als handelaars en tussenpersonen toetreden, mits gratis registratie (basispakket) op de tweetalige website (ENG/IT). De geregistreerde operatoren kunnen zowel producten aankopen als verkopen. Gezien BMTI een publieke instelling is, vinden de onderhandelingen plaats in een legaal kader. Voor bijkomende info omtrent mogelijke samenwerking wordt verwezen naar de infofolder in bijlage.

BMTI zou graag contacten leggen met buitenlandse openbare instellingen om samenwerkingsprojecten te realiseren ter bevordering van het opentrekken van de internationale agrovoedingsmarkten.  

Specifiek voor wat de  internationale markten en onderhandelingen aangaat biedt het platform volgende voordelen:

  • Easy access tot het online platform voor KMO's,
  • Duidelijkheid en standardisatie van de onderhandelingen, aangepast aan de internationale handel,
  • Vermindering van geschillen tussen de onderhandelende partijen, o.a. dankzij de handhaving van een gestandardiseerde nomenclatuur voor de kwalificatie van de producten,
  • Publicatie van de reële marktprijzen en de hoeveelheden van de verhandelde producten teneinde de transparantie van de markt te bevorderen.

Zowel de intekening op de website als het ingeven van handelsvoorstellen is zeer eenvoudig gehouden en bedrijven kunnen er voor kiezen om hun identiteit openbaar te maken of in de anonimiteit te blijven. Dit platform geeft de mogelijkheid aan buitenlandse bedrijven om toegang te krijgen tot de Italiaanse markt in een rechtsgeldige omgeving die de Italiaanse Kamers van Koophandel bieden.

Contactgegevens BMTI

BMTI S.c.p.A. – Borsa Merci Telematica Italiana – Italian Online Commodities Exchange

Website

Email

Viale Gorizia 25C

00198 ROMA

T: +39 06 4425 2922  F: +39 06 8660 3206

Via Ercole Oldofredi 23

20124 MILANO

T: +39 02 5843 8220  F: +39 02 8945 9739

Contactpersonen

  • Dottor Annibale FEROLDI, General Director – Email M: 348 475 90 03
  • Dottoressa Barbara PAOLUCCI, Head Institutional Relations and Development – Email – M: 348 807 87 65
  • Dottoressa Alessandra PALLOTTELLI, Institutional Relations and Development – Email

Flanders Investment & Trade MILAAN - oktober 2015

3 november 2015

Bijkomende informatie

Gids (PDF – 2 MB)
Infobrochure (PDF – 1 MB)
Programma (PDF – 460 kB)