U bent hier

Online infosessies: ‘Brexit als katalysator voor digitale handel’

Wat mag u verwachten?

De Britse markt bleef in 2022 de op vier na belangrijkste exportbestemming voor Belgische dienstverleners en de op drie na grootste afzetmarkt voor Vlaamse goederenexporteurs. Maar de export naar het VK verloopt niet altijd zonder slag of stoot – dat merkten we aan de vele exportvragen die binnenstromen bij FIT.

Om Vlaamse exporteurs te helpen hun exportprocessen te optimaliseren, verdiepten we ons in alle manieren waarop digitalisering, digitale handel, tools en applicaties voor eenvoud zorgen. Zowel voor een vlotte administratie als specifiek bij de export van goederen, diensten of bij e-commerce.

Het resultaat? Een mooi gevuld programma met 4 thematische sessies en telkens aansluitend een Q&A met ruimte voor alle vragen en twijfels van de deelnemers. U kan – volledig gratis – deelnemen aan het volledige programma of enkel aan de sessies die voor u het relevantst zijn.

Programma en inschrijven

Dinsdag 12 december 2023 van 9 tot 15 uur (intekenen op afzonderlijke sessies mogelijk).

Sessie 1: 9 u. – 10 u.  Goederen: een vlotter exportproces via digitalisering

In welke stappen van uw exportproces van goederen loont digitalisering het meest? Welke digitale oplossingen zijn er voor elke stap? Hoe gaat u aan de slag? We reiken u meteen toepasbare inzichten aan uit de studie die Deloitte recent uitvoerde voor FIT.

Schrijf u in voor sessie 1.

Sessie 2: 10 u. – 11 u. Gateway²Britain: gestroomlijnde, transparante handelsformaliteiten

Administratieve rompslomp, ingewikkelde grenscontroles, nieuwe exportformaliteiten … Het is niet altijd makkelijk te weten waar u precies begint om uw exportproces op gang te trappen of wie u kan aanspreken voor ondersteuning.

Weg met de kopzorgen! Verschillende partners werkten samen aan het Gateway²Britain-project om handeldrijven met het VK te vereenvoudigen en te digitaliseren, zoals:  

  • Port of Antwerp-Bruges: die de transparantie in het administratieve proces verhoogt met een online platform. Daarop zullen alle spelers in de logistieke keten in een handomdraai relevante data en documenten met elkaar kunnen delen. Het platform wordt de verbindende schakel voor alle betrokken partijen in het uitvoerproces en maakt belangrijke gegevens makkelijk toegankelijk.
     
  • VIL, het innovatieplatform voor de logistieke sector in Vlaanderen: die een certificering ontwikkelde voor fysieke servicepunten waar kmo’s terechtkunnen voor bijstand bij hun administratie en exportprocedures.

Tijdens deze sessie ontdekt u meer details over het Gateway²Britain-project en hoe u er voordeel uit haalt.

Schrijf u in voor sessie 2.

Sessie 3: 13 u. – 14 u. Succesvol exporteren naar het VK via e-commerce

In welke stappen van uw exportproces lonen e-commerce en digitalisering het meest? Welke digitale oplossingen zijn er voor elke stap? Hoe gaat u aan de slag? We reiken u meteen toepasbare inzichten aan uit de studie die Deloitte recent uitvoerde voor FIT.

Schrijf u in voor sessie 3. 

Sessie 4: 14 u. – 15 u. (Digitale) dienstenhandel naar het VK

Verleent u diensten aan Britse klanten of bent u dat van plan? Dan verloopt dat veelal digitaal. Hoe gaat u van start? Met welke regels moet u rekening houden? We delen concrete en praktische inzichten uit een recente studie van Deloitte in opdracht van FIT.

Schrijf u in voor sessie 4. 

Voor wie is deze infosessie interessant?

Goederen- en dienstenexporteurs naar het VK

Drijft u al handel met het VK of wil u de afzetmarkt verkennen? Om uw exportproces efficiënter en sneller te maken, is digitalisering het sleutelwoord.

Goederen- en dienstenexporteurs naar verdere markten

Sinds 2021 is het VK officieel een ‘derde land’. De handelsformaliteiten en aandachtspunten sluiten dan ook dicht aan bij andere markten buiten de EU. Deze infosessie focust op het VK, maar veel van de inzichten, tips en kansen zijn ook toepasbaar voor exporteurs met wereldwijde ambities.

Nog vragen?

Neem contact op met Brexit@fitagency.be

28 november 2023