U bent hier

Offshore windenergie in de Baltische zee: het Litouwse ministerie van energie lanceert een voorstel over locatie en capaciteit van de windparken

Het Litouwse Ministerie van energie bereidt voorstellen voor over de locatie en capaciteit van windturbines in de Oostzee. Wind op zee is op weg om tegen 2030 in meer dan 25% van de elektriciteitsbehoeften van Litouwen te voorzien.

Deze week is het regeringsbesluit over de locatie en capaciteit van windturbines in de Oostzee voorgelegd voor openbare consultaties. Er wordt een capaciteit voorzien van 700 MW en de eerste veilingen worden gepland in 2023. Wat betreft locatie wordt een oppervlakte van 137,5 km² voorzien op 29 km van de kust, met een gemiddelde diepte van 35 m en gemiddelde windsnelheid à 9 m/s. Dit voorstel komt er na de eerste aanbevelingen van de publiek-private task force voor offshore wind, die vanaf februari met haar werkzaamheden is begonnen.

Dit jaar wordt tevens het regelgevingskader met betrekking tot het model voor omzetstabilisatie, netaansluiting en vergunningen onder de loep genomen.

Lees het volledige bericht hier.

14 mei 2020