U bent hier

Nutri-Score, een nieuw voedingslabel in Frankrijk

Vanaf april 2017 voert Frankrijk Nutri-Score in, een nieuw voedingslabel bestaande uit letters en kleuren dat consumenten moet helpen om tijdens hun bezoek aan de supermarkt gezondere keuzes te maken. Frankrijk treedt daarmee in de voetsporen van Groot-Brittannië, Nederland en de Scandinavische landen die reeds soortgelijke scores hanteren. Fabrikanten en producenten zullen zelf kunnen kiezen of ze de Nutri-Scores op hun producten  aanbrengen, aangezien de Europese wetgeving het vermelden van een dergelijk label op voedingsproducten niet verplicht.

De Nutri-Score komt voort uit het plan van voormalig Frans minister van Volksgezondheid Marisol Touraine om consumenten te sensibiliseren tegen voedingsproducten die rijk zijn aan verzadigde vetten, suikers en zout en gezonde voeding in de kijker te zetten. Omdat het label facultatief is, rekende Touraine vooral op druk van consumenten die steeds beter geïnformeerd willen worden over de inhoud van voedingswaren en op die manier producenten aanzetten om het logo te gebruiken.

De Nutri-Score werd door het Frans Agentschap voor Volksgezondheid (Santé Publique France) en het Institut National de la Santé et de la Recherche Médical (INSERM) ontwikkeld. De score werkt met een kleurencode (gaande van groen tot donkeroranje) en bijbehorende letters (A=goed tot E=te beperken). Elk product krijgt dus zowel negatieve items (op basis van energiewaarde en hoeveelheid suikers, verzadigde vetten en zouten) als positieve items (op basis van het aandeel van vezels, proteïnen, fruit, groenten en noten) toegekend, die overeenkomen met een score waarmee dan snel de globale kwaliteit van het voedingsmiddel bepaald wordt en het meest evenwichtige product binnen eenzelfde gamma van producten kan aangeduid worden. Hoe lager de globale score, hoe beter. Op die manier komt de consument te weten welke voedingswaren best vaak kunnen gegeten worden en welke slechts sporadisch en in kleine hoeveelheden.

De praktische regels voor het aanbrengen van het logo op voedingsverpakkingen zullen vastgelegd worden in een decreet, waarvan het voorontwerp eind april bij de Europese Commissie werd ingediend. Het logo dient voornamelijk gebruikt te worden op verwerkte producten zoals bijvoorbeeld kant-en-klare maaltijden, blikvoeding, pizza’s, industriële bakkerijproducten, enzovoort.

In de keuze voor het Nutri-Scorelogo baseert men zich op de resultaten van een studie die vanaf september 2016 gedurende 6 weken in 60 supermarkten verspreid over 4 verschillende Franse regio’s plaatsvond. In totaal werden 4 verschillende voedingslabels uitgetest. Nutri-Score bleek de meest positieve invloed te hebben op het aankoopgedrag en de voedingswaarde van het winkelmandje en dan vooral van minder koopkrachtige consumenten die de voorkeur geven aan goedkopere producten.

Het nieuwe voedingslabel stuit echter op heel wat verzet. Zo oordeelde het Agence française Nationale de Sécurité Sanitaire de l’Alimentation de l’Environnement et du Travail (ANSES) dat een dergelijk vereenvoudigd systeem onvolledig en niet voldoende aangepast is om het hoofd te bieden aan gezondheidsproblemen, zoals overgewicht en obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. De industrie en grootdistributie vrezen verder ook dat het voedingslabel bepaalde producten te sterk zal stigmatiseren. Sommige merken zoals Coca-Cola, Mars, Nestlé, Mondelez, Pepsi en Unilever werken dan weer samen aan een eigen voedingslabel. De Franse distributieketen Intermarché heeft echter wel aangegeven dat ze het nieuwe Nutri-Scorelogo vanaf juni zal hanteren op alle huismerken. Ook Auchan, Leclerc en Fleury Michon hebben aangegeven het systeem te zullen toepassen.

Het valt nu nog af te wachten of producenten, fabrikanten en de grootdistributie in het algemeen gevolg zullen geven aan het nieuwe label en of er met de aanstelling van de nieuwe Franse regering nog veranderingen zullen plaatsvinden. Dat zal pas in de komende maanden duidelijk worden in de winkelrekken.

Nuttige links:

Nutri-Score, un nouveau logo nutritionnel apposé sur les produits alimentaires

Etiquetage nutritionnel vers la mise en places de logos pour la qualité des aliments

Marisol Touraine se félicite des résultats des études sur l’impact d’un logo                                 

22 mei 2017