U bent hier

Nordbat: dé bouwbeurs in Noord-Frankrijk

Nordbat werd dit jaar voor de 11de keer georganiseerd en is daarmee de belangrijkste bouwbeurs van de regio. De beurs heeft de afgelopen edities wel wat concurrentie van kleinere, meer gespecialiseerde beurzen (vb bouwbeurs BATIEXPO in Douai). In vergelijking met de grote vakbeurzen in Parijs is Nordbat een kleine regionale beurs maar door de ligging is deze beurs interessant voor Vlaamse bedrijven. Ze is ideaal als springplank voor zowel Vlaamse bedrijven die hun eerste stappen op de (Noord-)Franse markt willen zetten als voor bedrijven die reeds actief zijn in Frankrijk.

De Franse bouwmarkt blijft interessant voor Vlaamse bedrijven ook al omdat over het algemeen de prijzen in Frankrijk hoger liggen dan in België waardoor Vlaamse bedrijven hogere marges kunnen genereren in Frankrijk. Het overgrote deel van de deelnemers was dan ook tevreden over de opkomst (hoewel de eerste dag iets kalmer was) en over de kwaliteit van de gemaakte contacten.

Het aantal exposanten ligt op hetzelfde niveau als de vorige editie (370 dit jaar t.o.v. 380 vorig jaar). Het is ook één van de weinige beurzen die in Rijsel wordt georganiseerd waarvoor de totale oppervlakte van het beurscomplex Lille Grand Palais wordt gebruikt. Er werden 13.610 bezoekers geteld, dit is iets lager dan de vorige editie (13.718).

Het is een regionale beurs die zeer goed georganiseerd is en op een ruime belangstelling kan rekenen. De bezoekers zijn hoofdzakelijk professionelen uit de bouwsector, zij vormen dan ook de doelgroep van deze beurs. Het regionaal karakter uit zich zowel in de bezoekers (hoofdzakelijk Fransen uit de regio’s Nord Pas de Calais, Picardie, Champagne-Ardennes) als de exposanten. Behalve de 20 Vlaamse bedrijven waren nauwelijks andere nationaliteiten aanwezig.

Deze beurs groeit niet maar blijft toch een topbeurs in de sector.

De exporuimte werd onderverdeeld in verschillende productgroepen waardoor bedrijven uit dezelfde sector gegroepeerd stonden.

  • Afwerking / Decoratie
  • Diensten / Informatica
  • Elektriciteit / Verlichting
  • Hernieuwbare energie
  • Afsluitingen / Deuren

FIT nam deel met een groepsstand met 6 deelnemende bedrijven uit verschillende sectoren.

De editie 2018 was in velerlei opzichten opmerkelijk: het aantal gepresenteerde nieuwigheden, het succes van de organisatie ronde tafel, de kwaliteit van de activiteiten aangeboden op het platform Digitale Animaties, het partnership met GRDF voor de organisatie van een nieuw Espace Start-up Innovation & Construction, het regelen van afspraken voor het bedrijfsleven, de ondertekening van een Charter inzake het opsporen van abnormaal lage overheidsopdrachten georganiseerd door de FFB N-PdC, de regionale award van de bouw&hout 2018 door Nord Picardie Bois, en - niet te vergeten - de kwaliteit van de stands van de industriëlen. De deelnemende fabrikanten hebben telkens weer opnieuw blijk gegeven van hun dynamisme en creativiteit om bezoekers te ontvangen in een warme en professionele sfeer.

Vele randevenementen waren op het programma tijdens Nordbat:

  • Voordrachten-debatten over het thema: ' Hoogperformante gebouwen, gebouwen om in te wonen?'   
  • Interventies en demo’s
  • Concours des meilleures Innovations NORDBAT 2018 met 32 presentaties van nieuwe vooraf geselecteerde producten
  • Fototentoonstelling: ’Matière Grise, matériaux, réemploi, architecture’ door Pavillon de l’Arsenal
  • Paviljoen Rendez-Vous d’Affaires die de mogelijkheid biedt te netwerken tussen bezoekers en exposanten  
  • Espace Animations Numériques: virtueel Interactief entertainment    
  • Paviljoen omtrent innovatie in de bouw
  • Ondertekenen van een Chart door FFB, OGBTP en regionale verhuurders
  • Uitreiking van de ‘Prix Régional de la Construction Bois, Prix des Pros de demain, Prix Spécial du Jury, Prix de la performance technique, Prix Aménagement Intérieur’

Gezien er heel wat mogelijkheden zijn voor Belgische bedrijven op de Franse bouwmarkt is een deelname aan Nordbat zeker aan te bevelen: het is een ideale gelegenheid om regionale partners te ontmoeten, zich te informeren over nieuwe regelgeving, verscheidene contacten te leggen om nieuwe opportuniteiten op de Franse markt aan te gaan en de veranderende marktsituatie te leren kennen. Dit geldt zowel voor Vlaamse bedrijven die hun eerste stappen op de Franse markt wensen te zetten als voor bedrijven die reeds aanwezig zijn in Frankrijk en de beurs willen gebruiken als ontmoetingsplaats.

Data volgende editie: 1-2-3 april 2020

28 mei 2018