U bent hier

Ningbo, belangrijke haven aan de toegangspoorten van Shanghai.

Ningbo is een stad in het oostelijke deel van de provincie Zhejiang. Het ligt in het Oosten van China, vlakbij Shanghai. Ningbo staat bekend als een belangrijke havenstad in China. Internationale handel in Ningbo begon in de Tang-dynastie.

Ningbo's "oude stad" en stedelijke kern is gecentreerd rond de samenvloeiing van de rivieren Yong en Yuyao. Het gebied stond in de oudheid bekend als Yǒng (甬) van het nabijgelegen Yong Hill; Yong wordt nog steeds gebruikt als de afkorting van Ningbo in modern Chinees.

De lang stagnerende economie begon een periode van groei met de oprichting van ontwikkelingszones onder Deng Xiaoping in de jaren tachtig en negentig. Het is nu grondig geprivatiseerd, waarbij staatsbedrijven minder dan 20% van het BBP van het gebied uitmaken. Ningbo omvat de enige vrijhandelszone in Zhejiang en het Nordic Industrial Park, één van de weinige volledig buitenlandse industrieparken in China. Buitenlandse en binnenlandse investeringen zijn aanzienlijk toegenomen sinds de voltooiing van de Hangzhou Bay Bridge die het rechtstreeks verbindt met het zuiden van Shanghai. Tegenwoordig omvat de primaire export consumentenelektronica, textiel, voedsel en industriële gereedschappen. Het lokale BBP per hoofd van de bevolking is ongeveer drie keer het nationale gemiddelde en het Tianyiplein is een belangrijk winkelgebied in de stedelijke kern. 

De toeristenindustrie van Ningbo omvat musea, historische bezienswaardigheden in het centrum en de tempels, natuurreservaten, goed bewaard gebleven oude steden op het platteland evenals de archeologische vindplaats Hemudu. Hemudu was de typeplaats voor de Yue-beschaving die floreerde ten zuiden van de Yangtze-rivier voordat deze door handel en invasie tijdens de Zhou-dynastie in verval geraakte. De provincies Ninghai en Xiangshan liggen ten zuiden van het belangrijkste schiereiland Chuanshan.

De gemeente Ningbo is verdeeld in 6 districten, 2 provincies en 2 steden op provinciaal niveau. Het totale landoppervlak van de stad is 9.816 vierkante kilometer, waarvan het stedelijk gebied 3.730 vierkante kilometer is. Het totale zeegebied van de Ningbo is 8355,8 vierkante kilometer. Volgens de dynamische monitoringgegevens van de kustlijn in 2018 is de totale lengte van de kustlijn 1.678 kilometer, goed voor ongeveer een kwart van de kustlijn van de hele provincie. Er zijn 611 eilanden in de stad, met een oppervlakte van 277 vierkante kilometer.

De permanent inwonende bevolking van Ningbo bedroeg eind 2022 ruim 9,618 miljoen mensen, waarbij het aandeel stadsbewoners in de totale bevolking (dwz verstedelijkingspercentage) 78,9% bedroeg.

Het bruto binnenlands product van Ningbo bedroeg in 2022 1,57043 biljoen yuan, een stijging van 3,5% ten opzichte van het voorgaande jaar, berekend tegen vergelijkbare prijzen.

Het BBP per hoofd van Ningbo bedroeg 163.911 yuan (gelijk aan US $ 24.369 tegen de jaarlijkse wisselkoers), berekend op basis van de permanent inwonende bevolking.

Ningbo Port is één van de oudste havens in China. Al 7000 jaar geleden cultiveerden de voorouders van Ningbo de Hemudu-cultuur en werd het embryo van Ningbo Port gevormd. In 752 na Christus deden drie gezantschepen uit Japan de haven van Ningbo aan, waarmee de meer dan 1200-jarige geschiedenis van opening van de haven van Ningbo begon.

De haven van Ningbo heeft de meest gunstige geografische ligging van de Chinese havens en is ook een belangrijke aanloophaven voor internationale rederijen. De haven van Ningbo is de op een na drukste haven van China en de op twee na grootste haven ter wereld, met een overslag van 28,72 miljoen TEU in 2020. Na de fusie van de havens van Ningbo en Zhoushan in 2006 heet de haven officieel de haven van Ningbo- Zhoushan.

De haven van Ningbo-Zhoushan is de grootste haven ter wereld in termen van vrachtoverslag en bereikte in 2021 voor het 13e achtereenvolgende jaar 1,224 miljard ton vracht.

De haven van Ningbo, gelegen in de provincie Zhejiang in Oost-China, is een diepwaterhaven die 260 containerroutes en 600 havens met elkaar verbindt. Het heeft 19 havengebieden, waaronder Beilun (zeehaven), Zhenhai (mondinghaven), Ningbo (binnenvaarthaven), Daxie en Meishan.

Vanwege de ligging in het midden van de Chinese kustlijn, is Ningbo een van de dichtst bevaren havens, vooral voor zeecontainers die het vasteland van China van en naar de Stille Oceaan vervoeren.

De haven van Ningbo heeft 170 grote ligplaatsen van meer dan 10.000 ton, 100 extra grote diepwaterligplaatsen van meer dan 50.000 ton en 620 productieligplaatsen. Dankzij de vrachtfaciliteiten en de containerafhandelingscapaciteit is het China's grootste doorvoerhaven voor ultragrote containerschepen.

In termen van handel is de haven van Ningbo-Zhoushan de grootste doorvoerbasis voor ijzererts en ruwe olie. Het is ook een belangrijk opslag- en transportknooppunt voor kolen, vloeibare chemicaliën en granen.

14 juli 2023