U bent hier

Nieuwe richtlijnen voor de etikettering van voedingsproducten in Israël

Vanaf 1 januari 2020 zijn nieuwe voorschriften van kracht voor voedingsetikettering in Israël. Daarbij moeten suikers, natrium en verzadigde vetten in het rood worden aangeduid en de tabel met de voedingswaarden voor alle producten moet aangepast worden.

Volgens de nieuwe regelgeving moeten voedingsmiddelenfabrikanten en -importeurs producten met een natriumgehalte van meer dan 500 mg (of 400 mg vloeistof), een suikergehalte van meer dan 13,5 gram (in vloeistoffen 10 gram) en verzadigde vetzuren van meer dan 5 gram (in vloeistoffen 4 gram) in een rode cirkel zetten.

(Alle indicatoren hierboven en hieronder hebben betrekking op hoeveelheden in 100 gr vast voedsel of 100 ml vloeibaar voedsel.)

Tegen 2021 zal de aanduiding worden verhoogd voor producten met een natriumgehalte van meer dan 400 mg, 5 gram suiker en 3 gram verzadigd vet. In vloeistoffen 300 mg natrium, 5 gram suiker en 3 gram verzadigde vetzuren. De merktekens zijn alleen geldig voor producten die vanaf 1 januari 2020 zijn vervaardigd.

Een andere wijziging is de vermelding van de voedingswaardetabel. Volgens de regelgeving zal er vanaf januari 2020 een nieuwe tabel op de verpakking van elk product worden geplaatst. Alle levensmiddelenproducenten en -importeurs zullen hun productverpakking moeten wijzigen, ook degenen die niet de rode markering krijgen.

In de tabel wordt eerst de caloriecomponent vermeld, gevolgd door vetten, verzadigde vetzuren, transvetten en cholesterol. Daarna moet de aanwezigheid van natrium, koolhydraten, proteïnen, vitaminen en mineralen worden genoteerd. Het doel is om de minder gezonde bestanddelen van het product te benadrukken. Producten die een rode markering krijgen, moeten ook voor deze componenten minstens 20% van het lettertype in de tabel met de voedingswaarden verhogen.

21 november 2019