U bent hier

Nieuw rapport brengt strategisch belangrijkste sectoren in Californie in kaart

De recente studie ‘Nurturing California Industries’ heeft als doel het creëren van nieuwe en betere werkgelegenheidskansen en tewerkstelling in Californië. Hierbij wordt onderzocht welke sectoren in de staat belangrijke strategische voordelen opleveren waarop verder kan gebouwd worden. Deze analyse biedt Vlaamse bedrijven de mogelijkeheid om de economische ontwikkeling in de 'Golden State' beter in te schatten en zich daarin te verdiepen.

Gelet op de snelle economische en technologische veranderingen, legt deze studie de focus op sectoren die als 'winnaars' worden beschouwd om optimaal te profiteren van het bestaande momentum en de dynamiek op de markt. Gebaseerd op de "Census of Employment and Wages 2021" zijn in eerste instantie 43 sectoren geïdentificeerd waarin Californië ten minste dubbel zoveel banen had ten opzichte van het nationale niveau, gemeten op basis van het aantal inwoners. Vervolgens zijn hiervan 15 sectoren vastgesteld die ook meer dan tweemaal zoveel werkpleklocaties hebben dan het nationale gemiddelde. Dit resulteerde in volgende strategisch interessante sectoren:

Agrarische technologie

Hoewel Californië niet tot de leiders behoort op het gebied van de productie van landbouwmachines, staat het wel aan de top op het gebied van de ontwikkeling en toepassing van vernieuwende landbouwtechnologieën. In 2020 kregen Agri-Food Tech-startups in deze staat 5,6 miljard dollar aan durfkapitaal, goed voor 20% van het wereldwijde totaal.

Lucht- en ruimtevaart en rakettechnologie

Verschillende gebieden in de staat, waaronder San Diego, Los Angeles en Orange Counties, hebben aanzienlijk meer dan het dubbele van het nationale gemiddelde aan werknemers en bedrijven in deze sector. Bovendien vloeit het intellectuele kapitaal dat door deze bedrijven wordt gecreëerd vaak over naar andere technologische sectoren, wat opnieuw nieuwe kansen oplevert.

Computerproductie en -diensten

De bredere computerindustrie, die zowel de kerntechnologieën omvat die voortkomen uit halfgeleiderontwerp, alsook de toepassingen en diensten die daaruit voortvloeien, hebben hun wortels in Californië. Echter, bedrijven in deze gebieden vinden het steeds uitdagender om in de staat te blijven. De groei van technologische hubs zoals Austin, Salt Lake City en andere steden en het aantrekken van talent in de computerindustrie daagt de historisch dominante positie van Californië uit. Deze industrieën hebben een enorm groeiseffect op de economie van Californië en de wereld. De innovaties die ze voortbrengen worden ver buiten de computerindustrie toegepast en beïnvloeden de groei van de wereldeconomie. Zelfs binnen de halfgeleiderindustrie schat het Economic Policy Institute dat elke directe baan in de industrie een extra indirecte invloed heeft op 1,92 banen, via leveranciers en andere bedrijfstakken die afhankelijk zijn van deze sector. Het handhaven van een blijvende inzet op deze cruciale industrie wordt dus van essentieel belang.

Creatieve industrieën (films, contentcreatie)

Contentcreatie zoals films behoren tot de merkidentiteit van de staat. Het Otis College 2023-rapport over de creatieve economie schat dat deze sector 14,9% van het bruto regionaal product van Californië levert en goed is voor 7,6% van de banen in de staat. Van videospellen, films, internetpublicaties tot reclame, deze industrieën worden getransformeerd door innovatieve technologieën. De opkomende groei van het metaversum en kunstmatige intelligentie zullen blijven bijdragen aan de groei van de contentcreatie-industrie, en Californië bevindt zich in het epicentrum van deze trend.

Gezondheidszorg en -diensten

De realiteit van het demografische profiel van de staat is dat Californië steeds meer vergrijst. Een vergrijzende bevolking heeft een bovengemiddelde behoefte aan gezondheidszorg. De staat heeft zich aangepast aan dit vergrijzende profiel door een indrukwekkend netwerk van innovatieve gezondheidsbedrijven op te zetten, zoals gemeten door de Census of Employment and Wages. Zorgbedrijven en geïntegreerde zorgaanbieders zoals Kaiser Permanente bieden op een per-capita basis meer werkgelegenheid dan andere staten. Bovendien zijn kleinschalige aanbieders van geestelijke en lichamelijke gezondheidsdiensten op individueel en gezinsvlak ook goed ontwikkeld in de staat.

Het originele Engelstalige rapport leest u hieronder.

31 juli 2023