U bent hier

Nieuw groot vastgoedproject in Hollywood

Toen de Red Line metro van Los Angeles in 2000 klaar was, bleef het noordelijkste station van Los Angeles bovengronds een lelijke vlakte van geasfalteerde parkings. Sindsdien zijn er wel duizenden appartementen en enkele moderne kantoorgebouwen bijgekomen in de buurt, maar het grootste stuk grond rond station North Hollywood is nog altijd grotendeels kaal, wachtend op een project waar mensen kunnen wonen, werken, winkelen en eten, drinken, uitgaan.

Project van één miljard dollar

Die visie krijgt nu vorm: op maandag 18 november heeft projectontwikkelaar Trammell Crow Co. in een publiek-private samenwerking met de Metro Transit Authority (MTA) van L.A. County een dossier ingediend bij de stad Los Angeles, om een complex van één miljard USD voor gemengd gebruik te bouwen dat de metro-ingang en de aangrenzende hub voor busroutes zal gaan omvatten. Het wordt een ‘village’ met de naam "District NoHo".

Trammell Crow Co. en zijn dochter High Street Residential hebben meer dan 6 hectare om een gemeenschap met 1.500 flats, een kantoortoren van 10 verdiepingen en diverse eet- en uitgaansopties tot stand te brengen. Iets meer dan één hectare open ruimte zou ingericht worden voor massabijeenkomsten, zoals concerten en andere evenementen die live-entertainment aanbieden. Een netwerk van voet- en fietspaden zal de bewoners en kantoorhuurders verbinden met restaurants, bars, winkels en de transithub.

De flats zullen in totaal zo’n 3000 bewoners tellen, de kantoortoren een 1000-tal bedienden. De ontwikkelaars voorzien parkeerplaatsen te creëren voor meer dan 4.000 auto's, waaronder ten minste 900 plaatsen voor bestuurders die op metrolijnen stappen.

Betaalbaar wonen (?)

De appartementen worden verdeeld over zes verschillende gebouwen. Twee daarvan zullen in totaal 300 ‘goedkopere’ appartementen bevatten, goed voor zo’n 20% van het totaal. “Affordable housing” voor mensen met relatief lage inkomens is in Californië - en zeker in L.A. - moeilijk te vinden, en dus hechten de stadsautoriteiten er belang aan dat grootschalige projecten een aantal ‘betaalbare’ units bevatten. Huurders die niet meer dan 60% van het mediaaninkomen in de buurt verdienen, komen in aanmerking voor een loterij om er te kunnen gaan wonen.

De overige 1.200 eenheden zullen tegen markttarieven worden verhuurd. Verwacht wordt dat veel van de bewoners werknemers zullen zijn uit de entertainmentindustrie, die de jongste decennia vanuit hartje Hollywood meer en meer is opgeschoven naar het iets noordelijker gelegen Burbank.

De gemiddelde maandelijkse huurprijs van een appartement in Noord-Hollywood bedroeg in september 2.371 dollar per maand, volgens de vastgoedwebsite Zillow.

Om het complex visueel interessant te maken, hebben de ontwikkelaars drie verschillende architectenbureaus ingehuurd die gespecialiseerd zijn in stedelijke inbreidingsprojecten: Gensler, HKS en KFA.

Momenteel komen en gaan er op weekdagen zo’n 28.500 reizigers in en uit station North-Hollywood op de Red Line, maar dat totaal zou moeten stijgen met de mensen die zich in District NoHo zullen begeven.

Verwacht wordt dat de stad haar goedkeuring verleent, want MTA heeft jarenlang uitvoerig samengezeten met lokale buurtbewoners bij de voorbereiding van de plannen, en heeft bij het merendeel steun kunnen krijgen voor dit grootschalige project.

De eerste fase van de bouw zou dan eind 2021 beginnen en gefaseerd verlopen in functie van de marktvraag naar nieuwe woningen. De voltooiing zou zes tot acht jaar duren.

19 november 2019