U bent hier

NextGeneration EU: het Roemeense nationale herstel- en veerkrachtplan

De Roemeense overheid focust in het nationale plan (NRRP) natuurlijk op de groene en de digitale transitie en het versterken van de veerkracht. Ook duurzaam transport, slimme groei, een versterking van de sociale cohesie, de modernisering van de gezondheidszorg en onderwijs komen aan bod. In totaal zijn er 6 pijlers met 15 componenten in voornoemde gebieden goedgekeurd. 

Op 11 november organiseerde de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Roemenië een conferentie over de projecten, hervormingen en investeringen in de periode 2021 - 2026.

Roemenië zal €14,24 miljard in de vorm van subsidies en €14,94 miljard in de vorm van leningen ontvangen. 

Binnen het NRRP is 41% geoormerkt voor het realiseren van klimaatdoelstellingen. Essentiële investeringen komen er om de spoorweginfrastructuur te moderniseren (€3.9 miljard), de verhoging van energie-efficiëntie in privé- en openbare gebouwen (€2.7 miljard) en de modernisering van de bestaande en het bouwen van gloednieuwe ziekenhuisinfrastructuur.

De digitale transitie kan rekenen op een aandeel van 21% in de NRRP-middelen. Dat brengt de volgende investeringsplannen met zich mee: de invoering van een elektronische identiteitskaart voor de Roemeense burgers (€200 miljoen), onderwijsdigitalisering en digitalisering van het zakenleven (resp. €1,1 miljard en €500 miljoen), cyberveiligheid (€172 miljoen) en connectiviteit (€94 miljoen).

De projecten voor het versterken van de veerkracht situeren zich binnen het onderwijs, de gezondheidszorg, het arbeidsmarkt- en sociale beleid en de verbetering van het bestuur. 

U kan de door de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Roemenië opgestelde powerpointpresentatie raadplegen voor uitgebreidere info. 

15 november 2021

Bijkomende informatie