U bent hier

Naar een eenvoudigere en goedkopere export van voedingsproducten naar Israël?

In de Israëlische pers werd vermeld dat een hotel voor de allereerste keer heeft besloten om het toezicht op koosjere voeding uit te laten voeren door een onafhankelijke autoriteit in plaats van het officiële opperrabbinaat. Officieel kan alleen het opperrabbinaat voedsel certificeren als koosjer, maar er is steeds meer vraag naar een geprivatiseerd en gedecentraliseerd koosjersysteem.

Het overzicht van het opperrabbinaat op deze certificatie staat al langer onder druk, door talloze beschuldigingen van corruptie en kritiek van de staatscontrole en het hooggerechtshof.

Deze ontwikkeling kan positieve gevolgen hebben voor de certificering van ingevoerd vlees, gezien het systeem goedkoper en meer flexibel kan worden wanneer het huidige monopolie van het opperrabbinaat wordt doorbroken (door bijvoorbeeld plaatselijke rabbijnen in Europa de bevoegdheid tot koosjercertificatie van te exporteren vlees te geven).

Hoewel er op korte termijn geen grote veranderingen zullen plaatsvinden, kunnen deze op langere termijn wel worden doorgevoerd.

Deze ontwikkeling moet in een bredere context worden bekeken:
er is een toenemende bewustwording bij de Israëlische overheid dat door de regelgeving, wetten, beperkte concurrentie, enz., de kosten van levensonderhoud in Israël veel hoger liggen dan in andere OESO-landen (het International Competitiveness Report 2016-2017 rangschikt de regelgevende lasten van Israël op de 46ste plaats van 138 onderzochte landen). Deze bewustwording is ook het gevolg van de groeiende ontevredenheid en klachten van Israëli's over het feit dat de prijs van tal van producten, voornamelijk voedingsproducten, ondraaglijk hoog ligt.
Daarom heeft de overheid verschillende initiatieven gelanceerd om de kosten van diverse producten te verminderen, inclusief een verlaging van de importtaxen en de vereenvoudiging van invoerprocedures.

Verbeteringen op vlak van regulering
Import van planten en plantaardige producten:

  • Vrijstelling van licentievereisten voor veilige producten
  • Verkorting van het PRA-proces (Pest Risk Analysis) van 8 jaar naar 3 jaar
  • Reductie van laboratoriumtests
  • Het optimaliseren van de inspectiesnelheid in havens met behulp van 'Risk Management Methodology'

Invoer van dieren en dierlijke producten:

  • Verlenging van de houdbaarheid van gekoeld vlees
  • Het verdwijnen van de invoervergunning voor levende vis
  • Het verminderen van de inspectiesnelheid in havens met behulp van Risk Management Methodology

Import van landbouwmachines:

  • Aanpassing aan internationale regelgeving
  • Vermindering van documentvereisten met 90%

TRQ's (Tariff Rate Quota) onder bilaterale en multilaterale overeenkomsten:

  • Vermindering van documentvereisten met 75%
  • Geautomatiseerd TRQ-inzendingssysteem

De resultaten van het bovengenoemde beleid (gebaseerd op gegevens uit 2016):

Directe kostenbesparingen: ongeveer 46 miljoen euro per jaar,
Geschatte besparing voor de Israëlische economie: ongeveer 190 miljoen euro per jaar,

Het akkoord dat in september 2016 werd bereikt tussen de veehouders en de overheid om de rundvleessector te hervormen is een concreet voorbeeld van implementatie van dit beleid. De overeenkomst houdt een gedeeltelijke hervorming van landbouwsteunprogramma's voor rundvleesproducenten in: van indirecte steun door middel van tariefcontingenten en andere tarieven naar een systeem van rechtstreekse betalingen.

De belastingvrije invoerquota voor vers rundvlees zal geleidelijk stijgen van 7.500 ton in 2016 tot 17.500 ton in 2020.
Bovendien zullen de Most Favored Nation (MFN)-douanetarieven voor de invoer van rundvlees buiten de quota geleidelijk aan dalen van 12% plus 1.300 NIS (339 USD) per ton in 2016 tot 12% en nul NIS in 2020.

Hoewel enkele positieve resultaten al zichtbaar worden, is dit een doorlopend proces dat tijd in beslag zal nemen.

28 mei 2017