U bent hier

Mogelijkheden in de Archangelsk Oblast in Sint-Petersburg

Roman Pilyutskiy is sinds 2008 de vertegenwoordiger van de oblast van Archangelsk in Sint-Petersburg. De vertegenwoordiging in Sint-Petersburg werd opgericht in 2003 en bestaat uit 3 personen. Aangezien het om een onafhankelijke juridische entiteit gaat, is er ook een boekhouder.

De federale districten (er zijn er 9: https://en.wikipedia.org/wiki/Federal_districts_of_Russia) hebben vertegenwoordigingen in elkaars gebied maar ook binnen 1 district (gewoonlijk in de hoofdstad) zijn er vaak vertegenwoordigingen van verschillende Oblasts. De Archangelsk Oblast behoort tot het district van Noordwest-Rusland. Aan het hoofd van elk federaal district staat een 'speciale gezant' van de president. Voor het district van Noordwest-Rusland is dit momenteel Ilya Klebanov (http://szfo.gov.ru). Sint-Petersburg telt een twintigtal vertegenwoordigingen uit andere oblasts en districten. Deze vertegenwoordigingen kunnen beschouwd worden als nationale consulaten.

De taken van de vertegenwoordiging van Archangelsk zijn meervoudig:

  • Helpen van burgers uit de Archangelsk Oblast die zich in Sint-Petersburg en de Leningrad Oblast bevinden
  • Contacten onderhouden met de speciale gezant
  • Bemannen van de stand 'importvervanging' met producten uit de Archangelsk Oblast (in het vierde paviljoen van Lenexpo) = Центр импортозамещения (http://importnet.ru)
  • Ontvangen en begeleiden van delegaties uit Archangelsk
  • Deelnemen aan conferenties zoals Northern Dimension en andere.
  • Organiseren van events en seminaries om investeringen aan te trekken naar Archangelsk.

Wat betreft de economische situatie in de oblast van Archangelsk omschrijft Roman Pilyutskiy die als stabiel moeilijk. De belangrijkste sectoren zijn houtverwerking, scheepsbouw en de kosmische industrie (er is een kosmodroom). Een belangrijk bedrijf met roots in de Archangelsk Oblast is 'Ilim Pipes' (www.ilimgroup.com/about-company/history), de grootste pulp- en papierproducent in Rusland. Hoewel het bedrijf haar origine heeft in de Archangelsk Oblast heeft het haar hoofdkantoor in Sint-Petersburg. Ilim Pipes exporteert ook naar België. 

Een ander toonaangevend merk uit Archangelsk zijn de sierraden 'Belomorskye Brillianty' (http://diamondswhitesea.ru), die in heel Rusland en ook daarbuiten bekend zijn. Ten tijde van de Sovjetunie werd een grote vindplaats van diamanten in de streek ontdekt. Ruim 20% van alle Russische diamanten zijn afkomstig van die vindplaats. Lukoil ontgint de diamant en het concern 'Zvyozdochka' bewerkt de ruwe diamant (sinds 2000).

Het concern 'Zvyozdochka' bestaat echter al sinds 1946 en heeft als hoofdactiviteit de bouw van schepen en onderdelen voor kosmische apparaten.

Gelios is een lokale producent van thee (http://arkhangelsk.rusplt.ru/index/zvezdnyj-chaj-20912.html). Het unieke is dat deze thee ook naar de ruimte werd gestuurd voor de Russische cosmonauten.

De universiteit van Archangelsk (www.narfu.ru/en/university) heeft een samenwerkingsakkoord met de universiteit van Gent. Deze universiteit zal zeker bezocht worden tijdens de komende prospectiereis van vlev SPB naar Archangelsk (in mei 2016). Volgens Roman Pilyutskiy is de rector een heel dynamische dame die erg positief staat tegenover internationale samenwerking.

Terwijl Sint-Petersburg enkel een gouverneur heeft, beschikt Archangelsk over een burgemeester. Dit komt omdat Sint-Petersburg een regio is en Archangelsk een stad. De gouverneur van de Archangelsk Oblast, de heer Igor Orlov, is 52 jaar en komt uit de scheepsbouw. Hij is al 4 jaar gouverneur. In september 2015 waren er verkiezingen waarbij hij herkozen werd. Het einde van zijn termijn wordt voorzien in 2020.

Als problemen in de oblast wordt de ongelijke economische ontwikkeling in de stad en het platteland gezien, alsook de infrastructuur en de relocatie van militairen naar nieuwe woningen.

De mogelijkheden voor Vlaamse bedrijven liggen vooral in de levering van machines, grondstoffen (bijvoorbeeld voedingssupplementen) en know-how. Voor consumptiegoederen zijn er minder opportuniteiten.

18 april 2016