U bent hier

Mobile World Congress - Barcelona

Mobile World Congress, het belangrijkste wereldevent voor de mobiele industrie, vond plaats in Barcelona van 26 februari tot 1 maart 2018.  

De politieke ontwikkelingen zorgden voor vrees bij de organisatoren voor de invloed ervan op de beurs, maar dit bleek uiteindelijk ongegrond. Het MWC werd opnieuw een succes: 107.000 deelnemers, 1000 minder dan tijdens de vorige editie, uit nagenoeg alle landen ter wereld. De lichte daling in het aantal bezoekers had geen weerslag op de kwaliteit van de deelnemers, wel integendeel, want 55% waren kaderleden en ook 7.700 CEO’s tekenden present, aanzienlijk meer dan in 2017. 3.500 internationale communicatiemedia lieten zich accrediteren. De economische impact van het MWC voor de stad Barcelona bedroeg € 471 miljoen.

2.400 exposanten vulden het hele beurscomplex. 15 Vlaamse exposanten, samen met 15 Brusselse en 13 Waalse, vonden onderdak op een gezamenlijke Belgische stand. Ondanks het niet onaardige prijskaartje, de goedkoopste visitor’s pass kostte 800 €, is deelnemen aan deze beurs een absolute must voor bedrijven uit de mobiele- en ICT-sector. De Vlaamse deelnemers waren het unaniem eens dat deze editie opnieuw een succes was. Enkele exposanten merkten zelfs op dat in tegenstelling tot vorig jaar, de activiteit niet afnam tijdens de laatste dag van de beurs en zij ook dan nog interessante contacten konden leggen.   

De 5G-technologie, de daarmee verbonden artificiële intelligentie en het internet of things monopoliseerden dit jaar de aandacht van een sector die zich klaarmaakt voor de uitdagingen van de toekomst. De 5G-technologie zal connecties mogelijk maken die 100 keer sneller zijn. De automobielindustrie, alsmaar sterker aanwezig op MWC, zal door de toepassing van deze technologie grondig veranderen. Afstandsbesturing en automatische circulatie behoren tot een toekomst die niet ver weg meer is. Op de stand van Huawei was een taxi-drone te zien, nu reeds in gebruik in Dubai, die onbemand passagiers vervoert. Telefónica voerde demonstraties uit van toepassingen van 5G zoals virtuele live reproducties van voorwerpen uit de reële wereld. De mogelijkheden voor de toepassingen van augmented en virtual reality zijn onuitputtelijk. Vanaf volgend jaar zullen de eerste gsm’s op de markt zijn die zich met de toekomstige 5G-netwerken kunnen verbinden. Dit jaar was de Samsung Galaxy S9 het middelpunt van de belangstelling. De lens van de camera van deze smartphone, zoals het menselijk oog, past zich aan de lichtintensiteit aan en is in staat om met veel of weinig licht, tijdens de dag of ’s nachts, prachtige, duidelijke foto’s te maken. Dat de prijs van de smartphones van giganten zoals Apple en Samsung meer dan € 800 bedraagt, maakt dat de Chinese fabrikanten steeds meer succes oogsten met veel goedkopere mobiele telefoons met vergelijkbare technologie. Firma’s zoals Huawei, Oppo en Xiaomi groeiden het voorbije jaar met 10%, in tegenstelling tot de grotere merken van wie de verkoop vertraagde. Naast de grote Europese en Amerikaanse exposanten zijn nu ook de Chinezen niet meer weg te denken op MWC.

Gelijklopend met de drie eerste dagen van MWC, van 26 tot 28 februari, vond in Fira Montjuich de vijfde uitgave plaats van 4 Years From Now – 4YFN – een internationaal business- en netwerkingplatform voor mobiele start-ups. Meer dan 600 bedrijven konden er contacten leggen met investeerders, accelerators en incubators. Het is tevens een uitgelezen gelegenheid om conferenties, workshops, interactieve discussies en op voorhand geregelde b2b-meetings bij te wonen. Er was dit jaar geen Vlaamse deelname aan 4YFN.

Flanders Investment & Trade zal ook in 2019, van 25 tot 28 februari, met een Product Sample Booth aanwezig zijn op het Mobile World Congress in Barcelona.

13 maart 2018