U bent hier

Mobile World Congres 2017 - 4YFN - Barcelona

Mobile World Congress, het belangrijkste congres voor de mobiele industrie ter wereld, georganiseerd door GSMA, vond van 27 februari tot 2 maart 2017 plaats in Barcelona. De stad is minstens tot in 2023, Mobile World Capital.  Vier dagen lang werden hier toestellen, applicaties en back-end solutions voorgesteld.

Zoals ook vorig jaar het geval was, brak MWC dit jaar opnieuw een record. Het congres werd bijgewoond door niet minder dan 108.000 deelnemers, 7000 meer dan tijdens de vorige editie. Ze waren afkomstig uit 200 landen. Niet alleen het aantal, maar ook de kwaliteit van de bezoekers was relevant: bijna 55% waren kaderleden en meer dan 6000 waren gedelegeerd bestuurder. Het stijgend aantal vrouwelijke deelnemers, nu al 23%, haalde de krantenkoppen. Een 3900-tal persmensen liet zich accrediteren. De economische impact van de beurs voor de stad Barcelona bedroeg 465 M euro en er werden meer dan 13.000 tijdelijke jobs gecreëerd.

De beurs strekt zich uit over het hele beurscomplex: 8 paviljoenen van Fira Gran Via II boden plaats aan 2.300 exposanten, 100 meer dan in 2016. Het enorme succes van deze beurs heeft verschillende grote exposanten, die met plaatsgebrek te kampen hadden, ertoe gedwongen hun stand in de hoogte uit te breiden (de benedenverdieping voor de expositie en toegankelijk voor het algemeen publiek en de bovenverdieping voor het eigen personeel en de meetings met klanten). Het MWC, dat ongeveer 40 voetbalvelden groot is, kan nog enkel in de hoogte groeien.

Voor Vlaanderen waren er 16 exposanten die onderdak vonden op de Belgische stand (met in totaal 38 bedrijven). Ondanks het prijskaartje (de goedkoopste visitor’s pass kostte dit jaar 800 euro), is deelnemen aan deze beurs  een absolute must voor bedrijven uit de mobiele en ICT-sector. De Vlaamse deelnemers op de Belgische stand waren het unaniem eens dat deze editie van MWC een succes was en dat de grote toeloop van bezoekers, alle verwachtingen oversteeg.

De belangrijkste tendensen op MWC 2017 waren in de eerste plaats 5G, het internet of things, nieuwe toepassingen waarmee smart cities efficiënt met elkaar kunnen interageren, virtual reality, robotica en de laatste snufjes in mobiele telefonie. Maar MWC is ondertussen ook uitgegroeid tot meer dan enkel een beurs voor mobiele telefonie, het was ook een autosalon, tenminste als men wagens kan beschouwen als mobielen op wielen. Hun aansluiting op het net voor functies zoals afstandsbesturing of automatische circulatie, behoort tot een toekomst die niet ver weg meer is. De 5G technologie, dat in potentie snelheden van 1,25 Gbit per seconde kan bereiken, honderden keren sneller dan 4G dus, zal de automotive industrie grondig veranderen. 5G zal ook zuiniger zijn in het gebruik en de verbindingen zullen nog stabieler en betrouwbaarder zijn. 5G zal het eveneens mogelijk maken om veel apparaten in huis en op openbare plaatsen op een stabiele manier met elkaar te verbinden.

De keynote speakers die tijdens deze editie van MWC alle aandacht trokken waren Reed Hastings (Netflix) en John Hanke (Pokémon Go). Mark Zuckerberg daarentegen werd dit jaar niet uitgenodigd.

Gelijklopend met MWC vond in Fira Montjuick de 4de editie plaats van 4 Years From Now–4YFN. Dit is een internationaal business en netwerkings platform voor mobiele start-ups, waar bedrijven contacten konden leggen met investeerders, accelerators en incubators. Dit drie dagen lopend programma is voor de deelnemers een uitgelezen kans om conferenties, workshops, interactieve discussies bij te wonen en op voorhand geregelde b2b meetings te hebben. Startups.be was hier met een groepsstand van 5 bedrijven aanwezig (4 ervan waren Vlaamse bedrijven). 4YFN ontving dit jaar een 20.000-tal bezoekers.

Flanders Investment & Trade zal ook in 2018, van 26 februari tot 1 maart, met een stand (Product Sample Booth) aanwezig zijn op het Mobile World Congress in Barcelona.  

13 maart 2017

Bijkomende informatie

Belgium@MWC2017 (PDF – 3 MB)