U bent hier

Miljardenkansen op de luchthaven van Los Angeles in kader van de renovatie van vrachtverwerkingsfaciliteiten

De toekomst van Los Angeles International Airport (LAX) ziet er veelbelovend uit, met een investering van minstens 15 miljard dollar aan lopende en geplande renovatieprojecten. Dit indrukwekkend bedrag biedt een uitgelezen kans voor zowel binnenlandse als buitenlandse aannemers om deel te nemen aan een ambitieuze renovatie, die niet alleen cruciaal is voor de voorbereiding op de Olympische Spelen van 2028, maar ook voor de toekomst van LAX als een state-of-the-art luchthaven die de groeiende luchtvrachtindustrie kan bijbenen.

Op 24 juli 2023 kondigde Los Angeles World Airports (LAWA), het lokale agentschap dat LAX beheert, de samenstelling van het ontwikkelingsteam aan voor een grootschalige renovatie van de luchtvrachtfaciliteiten op de luchthaven. Het project wordt geleid door de ontwikkelaars Ricondo & Associates Inc. uit Chicago en Aeroterm uit Annapolis. Tegelijk werd de deadline vastgesteld voor bedrijven die zich willen kwalificeren voor de eerste masterlijst voor projecten met een waarde van bijna 1 miljard dollar in de komende vijf jaar.

Het langverwachte en tweemaal uitgestelde renovatieproject heeft als doel een gedetailleerd plan te ontwikkelen voor het vervangen van overvolle en verouderde vrachtverwerkingsfaciliteiten op LAX, mede ter voorbereiding op de Olympische Spelen in 2028. Momenteel heeft de luchthaven drie vrachtgebieden met 27 gebouwen, met een totaal van ongeveer 2,4 miljoen vierkante meter. Veel van deze faciliteiten zijn tussen de 20 en 80 jaar oud en hebben dringend behoefte aan vernieuwing. Bovendien ontbreekt de technologische capaciteit voor de installatie van sensoren en andere geautomatiseerde vrachtverwerkingstoestellen die alomtegenwoordig zijn in de industrie.

Aangezien dit als de pre-ontwikkelingsfase wordt beschouwd, is er volgens LAWA-woordvoerster Jessica Merritt nog geen definitieve planning of budget voor de daadwerkelijke bouwfase. Niettemin is LAWA al bezig met het verzamelen van voorstellen van bedrijven, zowel nationaal als internationaal, die op de masterlijsten willen komen. De lijsten zullen een pool bevatten van vooraf gekwalificeerde professionele kandidaten die vervolgens zullen worden uitgenodigd om voorstellen in te dienen voor het leveren van de programma-services, waaronder (maar niet beperkt tot) projectmanagement, bouwmanagement, projectbeheer, inspectie en andere professionele diensten. De deadline voor het indienen van kwalificaties voor de eerste van drie van dergelijke masterlijsten is 13 september 2023.

7 augustus 2023