U bent hier

Milan Fintech Summit 2022

De derde editie van de Milan Fintech Summit (MFS) vond plaats in Milaan van 5 t.e.m. 7 oktober 2022. Het was de eerste fysieke editie na twee online evenementen: eindelijk kwam de Italiaanse fintech-scène in Milaan terug samen voor drie dagen vol panels, keynote speeches en pitches.

Milaan is een internationaal fintech-ecosysteem: een wereldwijde hub voor financiële en zakelijke diensten. Als Italiaanse economische hoofdstad is Milaan de thuisbasis van 5.300 multinationals en heeft het meer dan 150 fintechbedrijven voortgebracht.

Het evenement bestond uit een vaste expositieruimte en een conferentiezaal die de setting was voor een rijk programma van keynote speeches, panels en pitches. De kern van het evenement was zeker Italiaans, maar meerdere sprekers en aanwezige start-ups en scale-ups kwamen uit het buitenland. Dit is zeker een teken van de groeiende positie van Milaan (en Italië) in het Europese fintechlandschap.

Er zijn kansen voor Vlaamse firma's die de Italiaanse markt willen betreden. Italiaanse consumenten zijn de afgelopen jaren meer digitaal bedreven geworden in de financiële wereld en zijn steeds meer bereid om alternatieve diensten te gebruiken in plaats van te vertrouwen op traditionele spelers. Er bleek dat 54% van de Italianen digitale betaaldiensten gebruikten in plaats van te vertrouwen op traditionele banken, en dat 44% van de consumenten digitale apps gebruikten om geld over te maken. En eindelijk heeft Italië haar eerste twee unicorns, allebei uit de fintech-sector: Satispay en Scalapay.

De Milan Fintech Summit, georganiseerd door het nationale Fintech District, kan zeker een interessante manier zijn om in contact te komen met zowel investeerders als scale-ups via pichting sessions èn netwerkmomenten. Kortom: een aanrader!

12 oktober 2022