U bent hier

Mido 2024 - De optiekindustrie komt naar Milaan

Met zeven paviljoenen, ruim 1.200 exposanten (+25% in vergelijking met 2023) en bezoekers uit 134 landen blijft Mido, het jaarlijkse Italiaanse salon van de optiekindustrie, indrukwekkende cijfers scoren.

De spanning tussen de VS en China leidt tot een grotere Amerikaans interesse in de Europese markt, met name voor producten "Made in Italy". Ook relevant voor de huidige toestand van de sector is duurzaamheid: op Mido werd de eerste certificering voorgesteld voor deze sector, namelijk CSE - Certified Sustainable Eyewear. Deze certificering is van toepassing voor bepaalde producten die aan sociale, economische en technologische criteria voldoen, met een oog op hoe het productieproces het milieu raakt. Mido-voorzitter Giovanni Vitaloni legt uit: "Het idee van deze certificering kwam twee jaar geleden tot stand. Het is belangrijk om aan onze klanten te bewijzen waar en hoe onze brillen gemaakt worden. Ons initiatief loopt voor op alle eventuele Europese besluiten die dit soort aspecten zullen reguleren".

Duurzaamheid is één van de grote uitdagingen van de Italiaanse optiekindustrie, die een positief 2023 heeft afgerond met € 5,52 miljard aan omzet (+8,4% in vergelijking met 2022). Italië is het eerste exportland ter wereld voor het high-end segment en het eerste exportland in Europa voor de hele optiekindustrie. De exportactiviteiten (€ 5,26 miljard) zijn goed voor meer dan 90% van de productie en groeiden met 7,6% in vergelijking met 2022.

Vlaanderen was sterk vertegenwoordigd op de beurs met meerdere exposanten, die allemaal positief waren over de opkomst en het internationale karakter van het evenement, dat voor sommigen een hoger profiel heeft dan Silmo (Parijs) en Opti (Dortmund).

De volgende editie van Mido zal van 8 tot en met 10 februari 2025 plaatsvinden.

12 februari 2024