U bent hier

Mexico: Ontwikkeling landengte van Tehuantepec (alternatief voor Panama kanaal)

De Mexicaanse overheid heeft het plan opgevat om de landengte van Tehuantepec (Spaans: Istmo de Tehuantepec) industrieel te ontwikkelen. In deze landengte in het zuiden van Mexico bevindt zich het smalste deel in Mexico tussen de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan, en de afstand tussen beide oceanen bedraagt in deze landengte slechts 200 km.

De Mexicaanse overheid heeft recent openbare aanbestedingen gelanceerd, waarbij Mexicaanse én buitenlandse bedrijven uitgenodigd worden om 5 industriële parken (Spaans: Polos de Desarrollo para el Bienestar) te ontwikkelen en uit te baten in de volgende steden:

- Coatzacoalcos I (=havenstad aan de Atlantische Oceaan), in de staat Veracruz;

- Coatzacoalcos II, Veracruz;

- Texistepec, Veracruz;

- San Juan Evangelista, Veracruz; 

- Salina Cruz (=havenstad aan de Stille Oceaan), Oaxaca.

De regio is aantrekkelijk voor binnen- en buitenlandse investeringen aangezien in deze regio de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan verbonden zijn door zeehavens (=havens van Coatzacoalcos en Salina Cruz), vernieuwde spoorlijnen en nieuwe autosnelwegen. De volgende industrieën zijn reeds aanwezig in de regio: petrochemie, chemie, plastics, bouwmaterialen en voeding. 

De Mexicaanse overheid wenst uitdrukkelijk buitenlandse bedrijven te betrekken bij dit ontwikkelingsproject en heeft daarom verschillende tenderdocumenten in het Engels opgesteld. 

Bedrijven die interesse hebben in deelname aan de biedprocedures voor de oprichting en ontwikkeling van de industriële parken, kunnen dit meedelen t/m 20 juli 2023.

7 juli 2023