U bent hier

Meest invloedrijke econoom van het land ziet de Braziliaanse economie de komende jaren accelereren

De door Forbes geprezen Braziliaanse econoom Ricardo Amorim is van mening dat zijn land de verwachtingen zal overstijgen en rekent op een groot aantal investeringen. Amorim bracht dit goede nieuws tijdens een seminarie georganiseerd door de internationale beursorganisator Informa te São Paulo. 

De laatste jaren waren niet makkelijk voor Brazilië en dat is een understatement. Verkeerde politiek economische beslissingen en corruptieschandalen leidden uiteindelijk tot een van de grootste economische crisissen ooit in het land met de impeachment van Presidente Dilma als resultaat. Haar opvolger, Michel Temer, nam een aantal maatregelen om de inflatie onder controle te krijgen, maar nieuwe corruptieschandalen waarin steenrijke bedrijfsleiders van de grootste Braziliaanse bedrijven en politiekers de spilfiguren zijn, staken de kop op.

Ondanks al deze gebeurtenissen steeg het Braziliaanse BBP in de laatste 8 trimesters. Het steeg, maar steeg langzaam. Het goede nieuws volgens Amorim is dat vanaf 2019 Brazilië alles in handen heeft om de economie te doen accelereren.

Het einde van de politieke onzekerheid met een nieuwe regering die een liberale agenda predikt en de stabilisatie van de inflatie, stemmen de Braziliaanse bedrijfsleiders positief. In november jongstleden gaf een peiling, georganiseerd door de Nationale Confederatie van de Industrie (CNI), als resultaat dat het vertrouwen van deze groep in de Braziliaanse economie het hoogste is sinds 2010, het jaar waarin het BBP 7.5% steeg.

Ricardo Amorim gelooft dat door deze factoren plus de stabiele basisrente op leningen, de banken ook bereid zullen zijn om meer krediet aan te bieden. Dit zal volgens de Braziliaanse econoom investeringen stimuleren en op de eerste plaats zullen de automobiel- en vastgoedsector hier wel bij varen. De verkoopcijfers in beide sectoren kenden reeds een groei in 2018.

De Braziliaanse econoom verantwoordt zijn geloof ook door naar de geschiedenis te kijken. Hij merkt op dat crisissen deel uitmaken van de economie van alle landen en dat er cycli in te herkennen zijn. “Wij zitten nu in de fase van de cyclus waarin de verrassingen positief zullen zijn”, aldus Amorim. Hij moedigt zijn landgenoten dan ook aan om nu te investeren in hun bestaande onderneming of er een nieuwe te openen. Volgens hem zullen de investeringen die in 2019 gebeuren het meeste opbrengen.

Er zijn echter ook twee soorten donkere wolken die de hemelsblauwe lucht van de Braziliaanse economie kunnen bedreigen. De nieuwe regering van President Bolsonaro moet in staat zijn om de sociale zekerheid en het belastingsysteem te hervormen. De signalen hieromtrent zijn positief, de verantwoordelijke ministers hebben reeds een voorstel ingediend bij de Senaat. Amorim gelooft dat de hervormingen er nog dit jaar of ten laatste volgend jaar zullen doorkomen. Hijzelf ziet de andere wolk, namelijk een mogelijke internationale crisis, als een grotere bedreiging. Als een handelsoorlog tussen de VS en China escaleert, zal dit rechtstreekse gevolgen hebben voor de Braziliaanse economie. Amorim gelooft dus dat de nationale regering haar huiswerk zal doen, maar dat zij niet alles in de hand hebben.

Met de hervormingen en het uitblijven van een internationale crisis zal het Braziliaanse BBP van 2019 niet enkel het BBP van 2018 overstijgen, maar ook de verwachting van de economen (gemiddeld ligt deze op +2.5%). Ricardo Amorim zelf gelooft dat de BBP minstens 5% en zelfs mogelijks 7% zal stijgen.

7 februari 2019