U bent hier

MedTech Expo 2023 - Luzern

MedTech Expo, de tweejaarlijkse beurs van medical devices, vond plaats van op12 tot 13 september 2023 in het beurscomplex van Luzern. Sinds de vorige editie 2021, wordt MedTech Expo georganiseerd in combinatie met 'Additive Manufacturing Expo' (afgekort AMX). Die combinatie is vrij logisch want een bezoek aan MedTech Expo leert dat talrijke producenten van MedTech devices of implantaten beroep doen op de nieuwere technieken van additive manufacturing, beter bekend als 3D-printing. Het is dus zinvol om beide beurzen tegelijkertijd te laten plaatsvinden. Van beide beurzen is AMX het kleine broertje, met ca. 80 exposanten. Op MedTech Expo, daarentegen stonden ca. 170 exposanten. De sector van Medical Devices (MedTech) is nu eenmaal veel belangrijker in Zwitserland.

Swiss MedTech Expo was te vinden in hal 2, waar naast de beursstanden een ruime plek was voorzien voor seminaries (op beide dagen) alsook een ruime plek voor networking rond de stand van de Zwitserse MedTech Federatie. De exposanten op MedTech Expo waren grote en kleine Zwitserse bedrijven die een erg brede waaier van activiteiten tot erg gespecialiseerde toepassingen afdekten. Dat ging, bij wijze van voorbeeld, van gespecialiseerde verpakkingen (steriel) en reiniging (zowel van medical devices als clean rooms) over specifieke materialen (in kunststof of uit metalen) voor medical devices tot dienstenverlening bij het productieproces. Bemerkenswaardig was dat de Health Tech Cluster Zwitserland zich voor het eerst profileerde met een eigen stand op de beurs.

De kleinere beurs Additive Manufacturing Expo was te vinden in hal 1, die slechts voor de helft opgevuld was met kleinere standen. Toch lijkt Additive Manufacturing bezig aan een opmars in Zwitserland, getuige de beursstanden van liefst vier ‘vakgroepen’: de machtige Swissmem Federatie (met hun industriesector SAMG, Swiss Additive Manufacturing Group), Empa (Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Engineering), SwissEngineering en de Fachhochschule Nordwestschweiz. Tot slot, was het leuk om vast te stellen dat een Vlaams bedrijf, dat aan de absolute top van Additive Manufacturing staat net zoals in 2021 aanwezig was op de AMX-beurs in Luzern.

Additive Manufacturing en MedTech Expo blijft, als gecombineerde beurs, al bij al een vrij lokale beurs, waarbij het gros van de exposanten Zwitsers zijn. Het is ook een kleine beurs qua aantal bezoekers (ca. 5.000 bezoekers). Desalniettemin is het een interessante beurs om te bezoeken want het is een vakbeurs waar men zich kan informeren over ontwikkelingen in beide sectoren (via deelname aan seminaries) en waar men kan netwerken.
De beurs geeft een goed overzicht van wie de belangrijkste Zwitserse spelers zijn en wat er beweegt in de sector. Zowel AMX als MedTech Expo editie 2023 telden meer exposanten dan bij de vorige editie in 2021. Op de eerste dag waren er al vrij veel bezoekers in de voormiddag. De beurs zit dus in de lift. De volgende editie AMX – MedTech Expo zal midden september 2025 plaatsvinden.

12 september 2023