U bent hier

Madrid en Barcelona, de twee economische metropolen van Spanje

Zowel Madrid als Barcelona behoren tot de Europese steden die het meeste gewicht in de schaal leggen in het BBP van hun land, aldus recente cijfers van Eurostat. In 2017 was Madrid goed voor 19,1% van het Spaanse BBP en Barcelona 14,1%, samen dus goed voor ongeveer 33% van het Spaanse BBP. Dit komt bijvoorbeeld overeen met de 33% dat Londen betekent in het Britse BBP.

Als één van de belangrijkste Europese economische motoren wordt Spanje gekenmerkt door een halfcirkelvormige perifere spreiding (Galicië, Baskenland, Catalonië en Valencia), rond een dun verstedelijkt binnenland en in het centrum van Madrid. Intern vertoont Spanje ongelijkheden in de bevolkingsverdeling, met hoge concentraties zowel in Madrid als aan de kustzones, tegenover het lage bevolkingsaantal in het binnenland (‘la España vacía’ met regio’s zoals Extremadura, Castilla La Mancha en Castilla León). Spanje heeft twee nationale economische grootsteden, het eerder genoemde Madrid en Barcelona, de enige 2 Spaanse steden met meer dan 500 inwoners per vierkante kilometer. Beide steden hebben veel meer specifieke, diverse en gespecialiseerde functies dan de rest van de steden in Spanje. Beide zijn verbonden met de belangrijkste economische centra van de wereld en hebben ook activiteiten die verband houden met nieuwe technologieën en een meer gevorderde tertiaire sector.

Het BBP van de regio Madrid is de afgelopen jaren sneller gegroeid dan dat van de rest van Spanje, en Catalonië in het bijzonder. De belangrijkste economische activiteit is de dienstensector, die 85% van de totale economie uitmaakt, onderverdeeld in financiële diensten, handel en toerisme, en andere diensten. In Madrid zijn de belangrijkste Spaanse administratieve en financiële functies ondergebracht, aangezien hier de centrale overheidsadministratie is gevestigd en de hoofdkantoren van een groot aantal bedrijven die hun activiteiten in Spanje uitoefenen (banken, verzekeringen, onderwijs, …). Daarnaast heeft het een belangrijke logistieke functie, aangezien het centrale verbindingspunt van de spoorwegen in Madrid is, alsook de internationale luchthaven Barajas (top 5 in de EU) en dat het alle nationale snelwegen met elkaar verbindt. De industrie en de bouw zijn twee belangrijke sectoren voor Madrid, evenals het toerisme, waardoor de stad al jaren op de 14e plaats staat van de meest bezochte steden in Europa, waar een breed scala aan toeristische, recreatieve en culturele activiteiten wordt aangeboden.

66% van de Catalaanse bevolking woont in de stad Barcelona. De belangrijkste economische sectoren zijn: zakelijke en vastgoeddiensten, gevolgd door openbare diensten, industrie, met name de automobiel-, farmaceutische en chemische industrie en voedingsmiddelen (goed voor een vijfde van de Spaanse export). Ook de sectoren handel en vervoer zijn belangrijk.

Nieuwe technologieën nemen een hoge vlucht in Europa, met Barcelona en Madrid als nieuwe technologiecentra. Het zijn ook steden die belangrijk zijn voor de oprichting van 'startups' en technologische innovaties. De bevolkingsconcentratie heeft een positief effect op de arbeidsmarkt, de innovatie, de productiviteit en het aantrekken van hoog gekwalificeerd menselijk kapitaal waardoor variabelen als inkomen, werkgelegenheid of het aanvragen van patenten en het registreren van designs of trademarks toenemen. Het lijdt geen twijfel dat Madrid en Barcelona door deze demografische realiteit de twee krachtigste economische motoren van het land zijn.

Infobronnen:

27 januari 2021