U bent hier

Live shopping boomt in Frankrijk

Live shopping, ook wel teleshopping 4.0 genoemd, is een fenomeen dat is overgewaaid vanuit China en aan populariteit wint in Frankrijk. Door de coronacrisis zijn consumenten genoodzaakt om vele zaken online te kopen. Het fenomeen toont enorm groeipotentieel in meerdere sectoren. De beweging naar live shopping is al even aan de gang, maar de coronacrisis heeft dit proces aanzienlijk versneld. Bekende bedrijven zoals Fnac, Nocibé, Leroy Merlin en Galeries Lafayette zijn al met succes aan het experimenteren.  

Live shopping surft mee op de groei van de e-commerce in Frankrijk. In 2020 groeide de online verkoop met 8,5%. Online verkoop van producten steeg zelf met 32%, de onlinediensten sector leed echter onder de crisis met een verlies van 10%. In 2020 werd de Franse e-commercemarkt geschat op 112 miljard euro. De huidige trend wordt doorgezet in 2021.  

Live shopping toont een enorm potentieel in Frankrijk en de Franse consument is geïnteresseerd. In Frankrijk gaf 67% van de onlineconsumenten aan geïnteresseerd te zijn, enkel in Polen en Spanje tonen de consumenten meer interesse. De leeftijdsgroep van 18 tot 34 jaar toont de grootste interesse en vooral vrouwen tonen interesse in live shopping. Maar ook bij de 55-plussers toont een kleine helft interesse. De meest populaire producten voor live shopping zijn elektronica, mode en cosmetica, maar ook decoratie en meubilair winnen aan populariteit. In China, waar live shopping al veel verder staat, wordt een gigantisch gamma aan producten via live shopping verkocht.  

De sterkte van live shopping is het feit dat de livestreams nadien ook online kunnen geplaatst worden. Op sociale media worden filmpjes gretig gedeeld, tot wel 12 keer meer dan een foto. Kortere filmpjes waarin een product goedgekeurd wordt door een Franse influencer die het product gebruikt, zijn het meest effectief in Frankrijk.  

24 maart 2021