U bent hier

Leeuwen van de Export 2022 zijn bekend: Twipe Mobile Solutions (Heverlee) en Kipco-Damaco (Oostrozebeke)

Met de 21e editie van de Leeuw van de Export laat FIT Vlaanderen opnieuw kennismaken met twee laureaten: Twipe Mobile Solutions en Kipco-Damaco. Techbedrijf Twipe Mobile Solutions ondersteunt nieuwsmedia bij hun digitale transformatie en producent van kippenseparatorvlees Kipco-Damaco werkte al circulair voor het een hot topic werd. FIT-CEO Joy Donné: “Indrukwekkend hoe ze met innovatie en een flinke dosis durf en doorzettingsvermogen een schitterend exportparcours aan het afleggen zijn.”
 

Twipe Mobile Solutions: kind aan huis bij internationale nieuwsmerken

Ontstaan als innovatiepoot van mediagroep Corelio bedient deze techspeler uit Heverlee vandaag ruim 80 krantentitels in 13 verschillende landen met zijn software. Met de softwaretoepassing van Twipe Mobile Solutions leest u de digitale krant op een gebruiksvriendelijke manier, zowel via webbrowsers als mobiele apps. Verder laat de technologie toe om leesgedrag te monitoren.

Onder meer Le Monde, The Telegraph en The Daily Mail staan op de referentielijst van Twipe Mobile Solutions. Samen met The Times ontwikkelden ze dan weer JAMES, een digitale butler die via artificiële intelligentie gepersonaliseerde leeslijsten samenstelt voor abonnees. Het techbedrijf streek er een stevige innovatiesubsidie voor op van Google. Bovendien opende JAMES de deur naar onder meer de Scandinavische landen.
 

De komende jaren willen we een tech scale-up uitbouwen die in de Champions League van de nieuwsindustrie speelt.

CEO Danny Lein


Behalve in Scandinavië is het bedrijf vandaag actief in onze buurlanden, Italië, het VK en in de VS, samen goed voor een aandeel van 92% in de omzet. Naast softwareontwikkelaar positioneert Twipe Mobile Solutions zich als thought leader binnen zijn niche, onder meer door deel te nemen aan wetenschappelijke onderzoekstrajecten.

De inzichten hieruit deelt het via publicaties, gespecialiseerde congressen en zijn eigen blog. Twipe Mobile Solutions wil de komende jaren groeien in de VS en het VK en ook dieper binnendringen in het Duitse medialandschap.

Maak kennis met Twipe Mobile Solutions: 


Kipco-Damaco: wereldspeler die zich inschrijft in circulaire economie

Deze wereldspeler uit het West-Vlaamse Oostrozebeke produceert kippenseparatorvlees voor verdere verwerking tot onder meer kookworst en diverse frituursnacks. Daarnaast verhandelt het diepvriesgroenten, -vlees, -vis en -frieten voor de retail en het foodservicessegment.

Tot slot recupereert Kipco-Damaco nevenstromen van de pluimvee-industrie. Via gepatenteerde productieprocessen haalt het bijvoorbeeld de proteïnes uit veren om te gebruiken als componenten voor dierenvoeder, de aquacultuur en een innovatieve biostimulant voor de akkerbouw.
 

Ons motto is ‘durven, doen en doorgaan’.

Iris Vandaele, mede-eigenares en commercial & marketing director


83% van de omzet komt uit export, waarvan een aanzienlijk deel uit niet-EU-markten. De lokale marktkennis vanuit de verkoopkantoren en zijn gespecialiseerde knowhow zet Kipco-Damaco ook in om de processen van de klant tegen het licht te houden. Hoe kan hij zijn verwerkingsproces optimaliseren, of kostenefficiënt transport organiseren?

Jaar na jaar verlegt Kipco-Damaco zijn grenzen. Zo kan de producent vandaag bogen op een netwerk van vier productiesites en elf vestigingen in onder meer Brazilië, de Filipijnen en Vietnam. De komende jaren wil het bedrijf zijn afzet verder ontwikkelen in Afrika en Latijns-Amerika.

Maak kennis met Kipco-Damaco: 

 

Twee nieuwe, sterke ambassadeurs van de Vlaamse export

Joy Donné, CEO van FIT: “Proficiat aan Twipe Mobile Solutions en Kipco-Damaco, onze Leeuwen van de Export 2022! Indrukwekkend hoe ze allebei met innovatie en een flinke dosis durf en doorzettingsvermogen een schitterend exportparcours aan het afleggen zijn.  

Laat ons daarnaast ook de prestaties niet vergeten van genomineerden Belkorn, XenomatiX, Bogaerts Greenhouse Logistics en Lambo Laboratoria. Ook zij schitteren op het podium van deze prestigieuze exportaward.”
 

Over het wedstrijdverloop van de Leeuw van de Export

Zowel bedrijven met maximaal 49 medewerkers als bedrijven met 50 of meer medewerkers kunnen meedingen naar de award. Op 8 juni werden uit 30 kandidaturen 3 genomineerden per categorie gekozen. De jury baseerde zijn oordeel op onder meer omzetcijfers uit export, geografische diversificatie, de krachtlijnen van het exportbeleid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en innovatiekracht. Die 6 genomineerden presenteerden vervolgens op 7 september hun wedstrijddossier voor een eindjury. Daar viel ook de finale beslissing.

> Lees meer over het wedstrijdverloop.
 

Meer ontdekken over de Leeuw van de Export?

www.leeuwvandeexport.be

14 september 2022