U bent hier

Leeuw van de Export 2020: deze 6 genomineerden dingen mee

Onze uitvoer kreeg het de voorbij maanden zwaar te verduren. Maar FIT blijft Vlaamse exportsuccessen in de schijnwerpers zetten met de 19e uitreiking van de Leeuw van de Export. Intussen is de eerste horde alweer genomen, want een vakjury nomineerde uit de ingediende dossiers 6 bedrijven. Zij zullen de komende maanden strijden voor de prestigieuze award: onze bekroning van 2 exportkleppers van het voorbije jaar. We stellen ze kort aan u voor.
 

3 genomineerden in de categorie ‘Bedrijven met maximaal 49 medewerkers’
 

  1. Basalte kwam in 2008 op de markt met een aanraakschakelaar die zowel technologisch als qua design baanbrekend was. Het voorbije decennium slaagde deze technologiespeler erin om zich te nestelen in het residentiële topsegment. Van villa’s in Beverly Hills over superjachten tot paleizen van emirati, overal ter wereld vinden de hoogwaardige schakelaars, bewegingsmelders, touchscreens en thermostaten voor de slimme woning hun afzet. Verschillende ontwerpen werden al bekroond met internationale onderscheidingen.
     
    Locatie: Merelbeke
    Aantal medewerkers: 34 fulltime medewerkers
    Omzet (2019): € 7.267.774
    Exportaandeel in de omzet (2019): 90%
    Aandeel niet-EU-landen in de export: 25%
    www.basalte.be

     

  2. Caeleste uit Mechelen ontwikkelt gespecialiseerde beeldsensoren. De componenten worden op maat ontworpen voor toepassingen in de medische en biomedische beeldvorming, de ruimtevaart, industriële processen enzovoort. Vanaf de start in 2006 was de Belgische markt dus te klein voor deze nichespeler. Caeleste draait mee aan de absolute top binnen zijn vakgebied en blijft inzetten op technologische innovatie in nauwe samenwerking met zijn klanten.
     
    Locatie: Mechelen
    Aantal medewerkers: 30 fulltime medewerkers
    Omzet (2019): € 6.304.500
    Exportaandeel in de omzet (2019): 97%
    Aandeel niet-EU-landen in de export: 45%
    www.caeleste.be

     

  3. Fertikal uit Beveren recycleert op jaarbasis 300.000 ton bijproducten uit de intensieve veeteelt. De mestoverschotten worden op een energie-efficiënte manier verwerkt en kunnen vervolgens opnieuw worden ingezet in de vorm van organische meststoffen. Vanuit de haven van Antwerpen vertrekken de korrels naar alle uithoeken van de wereld voor de bemesting van akkers. De voorbije jaren schaalde Fertikal zijn productiecapaciteit verder op en investeerde in doorgedreven automatisatie. Ook blijft het bedrijf innoveren, onder meer met steun van VLAIO. 
     
    Locatie: Beveren
    Aantal medewerkers: 6 fulltime medewerkers
    Omzet (2019): € 17.715.366
    Exportaandeel in de omzet (2019): 99%
    Aandeel niet-EU-landen in de export: 48%
    www.fertikal.be

     

3 genomineerden in de categorie ‘Bedrijven met 50 of meer medewerkers’
 

  1. Al 6 decennia produceert en verdeelt machinefabrikant FAM uit Kontich industriële snijmachines voor groenten en fruit; vlees, vis en gevogelte; kaas; noten enzovoort. In cocreatie met de klant en in tandem met zusterbedrijf Stumabo – specialist in precisiemessen – bouwt FAM vernieuwende oplossingen voor specifieke behoeftes binnen de voedselverwerkende industrie. De meer dan 6.000 snijmachines van FAM draaien op alle continenten.
     
    Locatie: Kontich
    Aantal medewerkers: 58 fulltime medewerkers
    Omzet (2019): € 29.680.090
    Exportaandeel in de omzet (2019): 91%
    Aandeel niet-EU-landen in de export: 34%
    www.fam.be

     

  2. Lansweeper zag in 2004 het licht. Het technologiebedrijf ontwikkelt en vermarkt een uniek softwareplatform dat alle software, devices en gebruikers binnen een IT-netwerk scant en er detailinfo over verzamelt. De doelstelling is om IT-systemen in al hun complexiteit toch overzichtelijk te houden. Tot zijn indrukwekkende klantenportefeuille mag deze Dendermondse bornglobal onder meer F1-teams, topvoetbalclubs, financiële instellingen, internationale fabrikanten, overheden en FMCG-spelers rekenen.
     
    Locatie: Dendermonde
    Aantal medewerkers: 64 fulltime medewerkers
    Exportaandeel in de omzet (2019): 94%
    Aandeel niet-EU-landen in de export: 62%
    www.lansweeper.com

     

  3. Sports & Leisure Group specialiseert zich al ruim 30 jaar in kunstgrassystemen voor sport en vrije tijd. Naast ontwikkeling en productie biedt dit bedrijf uit Sint-Niklaas zijn klanten een uitgebreid serviceprogramma om spelprestaties, veiligheid, esthetiek en duurzaamheid op lange termijn te garanderen. De kunstgrasproducent heeft erkenningen op zak van verschillende internationale sportfederaties, waaronder de FIFA. De voorbije jaren slaagde het bedrijf erin om door te stoten tot de wereldtop in zijn niche.
     
    Locatie: Sint-Niklaas
    Aantal medewerkers: 120 fulltime medewerkers
    Omzet (2019): € 65.308.314
    Exportaandeel in de omzet (2019): 90%
    Aandeel niet-EU-landen in de export: 10%

    www.slgroup.be


Tijdens de 2e juryronde begin september zullen deze 6 genomineerden hun wedstrijddossier verdedigen voor een jury van prominente professionals uit de academische en bedrijfswereld. Op 23 september maakt de Vlaamse minister-president de winnaars bekend tijdens de prijsuitreiking in Gent. Meer info: www.leeuwvandeexport.be.
 

Vragen

Tine Van Valckenborgh 

E: tine.vanvalckenborgh@fitagency.be
T: 02 504 87 25
M: 0499 24 60 93

18 juni 2020