U bent hier

Korte situering van de Letse life science en biotechsector

In 1909 won Wilhelm Oswald uit Letland de Nobelprijs voor Chemie. Deze gebeurtenis heeft nog altijd een belangrijke invloed op onderzoek en ontwikkeling voor de life science en de biotechsector in Letland.

Met dit invloedrijk Nobelprijsnalatenschap en een nauwe onderzoekssamenwerking tussen de 15 onderzoeksinstituten en biotechbedrijven die Letland rijk is, bouwde het land een sterke marktpositie uit binnen de biotechsector in de Baltische staten.

De Letse producent van chemicaliën en farmaceutische producten, Olainfarm (www.olainfarm.lv) is de Baltische marktleider binnen zijn segment met een omzet van 84.7 mln euro. Olainfarm exporteert meer dan 90% van zijn productie naar 40 landen wereldwijd en ontving dit jaar de prijs 'Best achievement in 10 years' van de Baltic Market Awards. Ook Grindeks (www.grindeks.lv), een Lets farmaceutisch bedrijf, kent een leiderspositie in de Baltische farmaceutische markt. Het bedrijf specialiseert zich in hart- en cardiovasculaire, CNS en oncologische geneesmiddelen die voor 94% worden geëxporteerd. In 2014 genereerde Grindeks een omzet van 88.4 mln euro. Andere life science en biotech bedrijfspelers in Letland zijn  Astra Logistic Ltd, AmberCRO, Farmeko, Lotos Pharma, Dokumeds, JSC «Kalceks», Briz, Labochem Lv, Molport, ChromSword, Limited Liability Company 'LMP', Biolat, Solé Pharma, Silvanols en PharmIdea.

Buitenlandse bedrijven zoals het Britse Grant Instruments speelden ook in op het Lets marktpotentieel en gingen exclusieve samenwerkingen aan met lokale bedrijven zoals Biosan (www.biosan.lv), dat apparatuur voor laboratoria produceert en distribueert. 99% van zijn productie exporteert Biosan naar Duitsland, de UK en Rusland. Ook de Zweedse geneesmiddelontwikkelaar, Syntagon (www.syntagon.com) investeerde in de Letse biotechsector en richtte in 2005 een onderzoekscentrum Syntagon Baltics op in Riga.

Sinds 2014 bestaat ook de startup InCell (www.in-cell.eu) in Riga, dat vooral in vitro testen uitvoert rond farmaceutische en cosmetische stoffen. De startup is actief op zoek naar partners in hetzelfde onderzoeksveld en naar distributeurs van diergeneesmiddelen.

10 november 2016