U bent hier

Italië: Een leider in innovatie door kunstmatige intelligentie

Italië zet een grote stap voorwaarts op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) met de recente publicatie van de executive summary van de "Italiaanse strategie voor kunstmatige intelligentie 2024-2026". De strategie schetst een visie voor het positioneren van Italië als leider in AI-gedreven innovatie, met vier belangrijke onderliggende richtingen: Onderzoek, Openbaar Bestuur, Ondernemingen en Opleiding.

Op het gebied van onderzoek is het doel om het Italiaanse ecosysteem te consolideren door bestaande initiatieven zoals het Extended Partnership on Artificial Intelligence te versterken, talent aan te trekken en te behouden, grote Italiaanse taalmodellen (LLM's) te ontwikkelen in overeenstemming met Europese waarden en regelgeving, en fundamenteel en interdisciplinair onderzoek te financieren.

In het openbaar bestuur wordt AI de drijvende kracht achter digitale transformatie. Er zullen richtlijnen worden opgesteld voor de invoering, inkoop en ontwikkeling van AI-toepassingen in de publieke sector. Proefprojecten zullen de diensten voor burgers en bedrijven vereenvoudigen, terwijl nationale initiatieven gericht zullen zijn op het stroomlijnen van interne processen.

Voor bedrijven wil Italië zowel de ICT-sector versterken die AI-oplossingen ontwikkelt, als de traditionele sectoren die van deze innovaties kunnen profiteren. Er zal een ecosysteem van facilitatoren worden opgezet voor KMO’s, dat de ontwikkeling en toepassing van AI-oplossingen zal ondersteunen met speciale fondsen. Joint industry-research laboratories en maatregelen voor start-ups maken het plaatje compleet.

Opleiding is cruciaal om de vaardigheidskloof te dichten. Op scholen zullen AI-benaderingen worden geïntroduceerd, het universitaire aanbod zal worden verbeterd, met inbegrip van het Nationale Doctoraat in AI, bijscholings- en omscholingsprogramma's voor werknemers en alfabetiseringsinitiatieven voor burgers.

Sleutelfactoren zullen onder andere de verbetering van de infrastructuur omvatten, de oprichting van een nationale opslagplaats van datasets en modellen en de oprichting van een AI-stichting om de implementatie van de strategie te coördineren.

Samengevat is de Italiaanse strategie voor kunstmatige intelligentie 2024-2026 een ambitieus plan om van AI een drijvende kracht achter innovatie te maken, met naar verwachting aanzienlijke gevolgen voor het concurrentievermogen, de efficiëntie van het openbaar bestuur en wijdverbreide digitale vaardigheden. 

10 april 2024