U bent hier

Israël voert een drastische wijziging door in zijn invoerbeleid

Momenteel is het beleid zo dat een importeur zich moet houden aan voorschriften die bepalen dat elke zending die Israël binnenkomt, getest moet worden in testlaboratoria en door het Standards Institute. Deze procedure bemoeilijkt en vertraagt de import en drijft terzelfder tijd de kosten omhoog. De huidige werkwijze zal worden afgeschaft in de nabije toekomst. 

Het zal mogelijk zijn om producten in te voeren die voldoen aan de internationale normen, dus niet aan de Israëlische normen maar wel op basis van overeenstemming met de desbetreffende Europese norm. Bovendien zal het mogelijk worden een breed scala van producten te importeren die niet via de huidige officiële importeurs worden ingevoerd.

Een deel van de hervormingen die betrekking hebben op levensmiddelen, huishoudelijke apparaten, elektronica, kinderproducten, huishoudelijke producten en vrijetijdsartikelen zijn al in oktober 2021 door het Israëlische parlement goedgekeurd. 80% van de ingevoerde producten zullen het huidige langdurige proces niet meer hoeven te doorlopen.

Verwacht wordt dat deze hervorming de inklaringstermijn in de havens zal verkorten en het hele proces van invoer, verkoop en aankoop van producten aanzienlijk goedkoper zal worden voor alle betrokkenen. Ook de marketingkosten voor ingevoerde levensmiddelen zoals kaas, yoghurt, diepvriesgroenten en -fruit, ingeblikte voedingsmiddelen en dranken zullen dalen. Hetzelfde geldt voor de kosten van tienduizenden andere producten zoals elektronica, speelgoed, toiletartikelen en cosmetica.

24 oktober 2021