U bent hier

Investeringsopportuniteiten in Griekenland

Ondanks dat Griekenland zich na 8 jaar nog altijd in een moeilijke economische situatie bevindt, zijn er toch investeringsopportuniteiten te vinden. De meest belovende sectoren zijn: toerisme, energie, logistiek, ICT, landbouw en voeding. Ook de privatisering van overheidsbedrijven kan mogelijk kansen bieden.

Toerisme

Griekenland is wereldwijd een van de populairste reisbestemmingen. Toerisme is goed voor 20-25% van het bbp en 23,1% van de werkgelegenheid. Investeringsopportuniteiten zijn o.m. te vinden in het bouwen van nieuwe hotels en resorts en het renoveren van bestaande faciliteiten en de uitbouw van nautisch toerisme (jachthavens, cruises).

Energie

Het Griekse Hellenic Petroleum heeft zich, samen met ExxonMobil en Total, officieel kandidaat gesteld voor de offshore proefboringsrechten voor olie in twee zeegebieden ten zuiden van Kreta. Het ministerie van Milieubeheer en Energie gaat nu een tender uitschrijven voor deze rechten. Eind 2017 zou bekend moeten zijn wie de aanbesteding gewonnen heeft waarna in 2018 het seismische onderzoek zou kunnen plaatsvinden.

Griekenland is betrokken bij het Trans Adriatic Pipeline project (TAP) waarmee gas uit Azerbeidzjan naar Europa zal vervoerd worden.

Omdat Griekenland een land met veel zon en wind is, zijn er ook kansen in projecten m.b.t. hernieuwbare energie.

Logistiek

Griekenland bevindt zich dankzij haar voordelige geografische positie op het kruispunt van drie continenten. Daarom wordt het land beschouwd als een belangrijke hub voor transport en logistiek naar en vanuit Europa. De logistieke sector draagt 10% bij aan het bbp.

De voorbije jaren werden een aantal belangrijke investeringen gerealiseerd:  het Chinese Costco werd eigenaar van de haven van Piraeus en 14 regionale luchthavens kwamen in handen van het Duitse Fraport.  

ICT

Zowel start-ups als onderzoekscentra van grote ICT-bedrijven zoals Microsoft kunnen in Griekenland gebruik maken van hooggeschoold personeel tegen concurrentiële prijzen.

Privatisering

Griekenland moet volgens een akkoord met Europese crediteuren in de volgende jaren een aantal privatiseringen doorvoeren. Sommige verlopen via het Privatisatie Fonds (TAIPED), een organisatie die het verkopen van staatseigendom aan kopers uit de privésector faciliteert. Hun portfolio bevat wegen (Egnatia Odos), openbare voorzieningen (energievoorziening [DESFA], watervoorziening [EYDAP], elektriciteitsvoorziening [PPC]), havens (haven van Thessaloniki), vastgoed van de Griekse staat (zoals de oude luchthaven van Elliniko enz), marinas (Marina Alimou), enz.

Meer informatie over het privatiseringsproces vindt u hier.

Landbouw en voeding

Landbouw maakt 3,5% van het bbp uit en landbouwproducten 22,3% van de totale export (2016). Griekenland heeft een lange traditie in de voedingsindustrie (olie, kaas, yoghurt, gedroogde vruchten, honing, enz.). Opportuniteiten zijn o.m. te vinden in het ontwikkelen van nieuwe veehouderijen en teelten, het ontwikkelen van nieuwe technologieën voor de landbouwproductie, het vormen van partnerships met lokale voedselbedrijven, enz.

BRON: conferentie op het ministerie van Buitenlandse Zaken op 22 maart 2017

8 juni 2017