U bent hier

International Conference: ''Ports, Maritime Transport & Insularity''

3rd International Conference: ‘’Ports, Maritime Transport & Insularity” – Piraeus Chamber of Commerce & Industry, 19 & 20 April 2018

Doelen van de conferentie:

  1. de belangrijke rol van de havens en scheepvaart in Europa en de mediterrane regio’s te benadrukken en een ontwikkelingsstrategie te vormen,
  2. gebruik te maken van de comparatieve voordelen van de regio's om het concurrentievermogen van economische actoren te verbeteren in de context van duurzame ontwikkeling.

Tegelijkertijd werd ook aandacht besteed aan de specifieke uitdagingen van de eilanden, gaande van het beheer en de exploitatie van hun haveninfrastructuur tot zeevaartverbindingen en de versterking van de verbinding tussen de eilanden en het vasteland. Deze aanpak maakt deel uit van de ‘’smart islands-strategie" van de Europese Commissie, met als doel het verminderen van broeikasgasemissies.

Griekse havens

De haven van Piraeus is de grootste haven in Griekenland. Piraeus is de zevende grootste containerhaven in Europa en de nummer 36 in de wereld. Zestien procent van het Europese en 0,5% van het mondiale containerverkeer wordt in Piraeus verwerkt. De laatste jaren groeit de haven enorm, de overname door het Chinese COSCO speelt hierbij een belangrijke rol. De haven is voor COSCO de toegangspoort tot het Europese vasteland.

Smart Port

Ook vanuit België was er een gastspreker. Wim Stubbe, business development manager van de haven van Oostende kwam uitleg geven over hoe een kleine haven als Oostende kan opboksen tegen de grotere wereldhavens zoals Antwerpen, Rotterdam en Le Havre.

In Europa zijn er in totaal 1250 kleine of middelgrote havens die het moeilijk hebben om te concurreren met de wereldspelers. Ze zijn verplicht om zich aan de vele Europese voorschriften en richtlijnen te houden, ondanks beperkt personeel en beperkte middelen. Een van de grootste uitdagingen voor de operaties in de kleinere havens, opgelegd door de EU, is de reductie van CO².

DUAL Ports project

DUAL Ports is een internationaal project (waarvan ook de haven van Oostende lid is) van € 5,2 miljoen, 50% co-gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) in het kader van het Interreg VB Noordzee-regio-programma. Havens uit België, Schotland, Nederland, Duitsland en Denenmarken werken samen op verschillende vlakken met als doel oplossingen te ontwikkelen voor de vermindering van de CO²-uitstoot op lange termijn en de milieuvervuiling veroorzaakt door de activiteiten van de havenindustrie. Door de uitwisseling van kennis tussen de partners en de opkomende synergieën, zou de ontwikkeling en implementatie van duurzaamheidsinnovaties in havens moeten worden bevorderd en gefaciliteerd.

Mogelijkheden voor Vlaamse bedrijven

Door de blijvende investeringen van COSCO in de haven van Piraeus en de kleinere havens die competitiever willen worden zijn er tal van mogelijkheden voor Vlaamse bedrijven. Enkele voorbeelden zijn:

  • Cybersecurity;
  • Meer investeringen in technologie;
  • ERP-implementatie voor kleine & middelgrote havens;
  • Infrastructuurinvesteringen (e.g. container terminals, scheepswerven...).
24 april 2018