U bent hier

Indonesië: Nieuwe wetgeving inzake certificering Halal producten

In 2014 vaardigde Indonesië een nieuwe wet uit inzake ‘Halal Product Assurance’ die in voege trad op 17 oktober 2019. De brede scope en het sterke niveau van detail van deze wet zorgen mogelijks voor problemen voor import en kunnen een impact hebben op de CEPA-onderhandelingen.

De nieuwe wet 33/2014 is van toepassing op zowel binnenlandse producten als import en regelt zowel het hoe en wat van de Halal-certificering (GR31/2019) als de bevoegde instanties (MORA reg 26/2019).
Deze wet is de meest uitgebreide inzake Halal ter wereld en omvat elk product (niet enkel voeding en dranken), alle ingrediënten (voor verwerkt voedsel, moet er individuele certificering zijn van de verschillende ingrediënten) en alle processen gerelateerd aan het eigenlijk product (opslag, verpakking, transport etc.).
Afhankelijk van het product is er een overgangsperiode van 5 jaar of langer voorzien. Tijdens deze overgangsperiode blijft eerder verkregen certificering vanwege MUI geldig.

De Belgische Ambassade heeft samen met FIT Jakarta een overzicht gemaakt van de potentiële impact op invoer en CEPA van deze nieuwe wet inzake certificering van Halal producten. U kunt dit overzicht evenals meer informatie over de nieuwe wetgeving opvragen bij FIT Jakarta.

25 september 2020