U bent hier

Igeho en Lefa 2023 - Bazel

IGEHOis de Zwitserse horecabeurs bij uitstek die elke twee jaar plaatsvindt in het beurscomplex in Bazel. IGEHO wordt georganiseerd in combinatie met LEFA, een vakbeurs over de voedselverwerkende industrie. De vorige editie, die van 2021 ging niet door omdat de horecasector het niet zag zitten om op het einde van het coronajaar 2021 nog tentoon te stellen. Des te groter de interesse voor de huidige editie 2023, die werd bezocht door ca. 50.000 bezoekers. Op het dubbelluik IGEHO-LEFA stellen meer dan 400 exposanten tentoon. De overgrote meerderheid komt uit Zwitserland; een minderheid van exposanten komt uit de buurlanden Duitsland, Frankrijk, Italië en Oostenrijk. Het dubbelluik IGEHO-LEFA vond plaats in de grote hall 1 (het luik IGEHO op de eerste verdieping en het luik LEFA op de gelijkvloers).

Het luik IGEHO in hall 1.1 was onderverdeeld in 2 afdelingen. In een eerste deel stonden de exposanten van voedingsmiddelen en dranken, gaande van basisproducten zoals brood tot bereide gerechten voor voedingsmiddelen, en van bier en wijn tot meer niche-producten zoals genever of whisk(e)y. Hier kon men naar believen proeven. Deze afdeling was dan ook de grote publiekstrekker. In dit deel was er ook veel aandacht voor meer ambachtelijke producten afkomstig uit de 26 kantons, waarbij sommige kantons (bv. Appenzell) presenteerden wat ze aan voedingsproducten (kazen) of dranken (bier) hadden.

Alle grote Zwitserse producenten van voedingswaren of spelers in de horecamarkt waren present, meestal met grote standen. De tweede grote ruimte op de eerste verdieping was voorbehouden voor toeleveranciers aan de horeca, waarbij het voornamelijk draaide rond inrichting en toebehoren (bv. servies).

Het luik LEFA vond plaats in hall 1.0 op de benedenverdieping en was voorbehouden aan de Zwitserse voedselverwerkende industrie en aan keukentechnologie. LEFA integreerde het vroegere luik MEFA, dat zich beperkte tot de vleesverwerkende industrie. LEFA gaat verder dan de vleesverwerkende industrie en speelt zelfs in op de nieuwere trends van vleesvervangers. Op de benedenverdieping waren vooral Zwitserse fabrikanten van machines voor de voedselverwerkende industrie te zien. Zwitserland heeft sowieso al een rijke traditie in machinebouw en heeft veel te bieden op het vlak van gespecialiseerde machines, die soms echt bedoeld zijn voor niche-segmenten zoals het slachten van dieren, bij wijze van voorbeeld.

Qua opzet is IGEHO-LEFA vergelijkbaar met de beurs “Alles für den Gast”, die jaarlijks in Salzburg (Oostenrijk) wordt gehouden, zij het dat de beurs “Alles für den Gast” in Salzburg: 1) veel groter is; en 2) meer regionale uitstraling heeft (de beurs mikt niet alleen op Oostenrijk, maar ook op Zuid-Duitsland en Noord-Italië).

De beurs IGEHO-LEFA beperkt zich, qua focus en uitstraling, tot Zwitserland en is iets minder interessant om te exposeren. Echter, de beurs is wel voldoende groot en interessant om te bezoeken, al is het maar om zicht te krijgen op wie de belangrijkste spelers zijn in de Zwitserse horeca en de voedselverwerkende industrie en op welke de nieuwste trends in de Zwitserse horeca zijn.

De volgende editie IGEHO-LEFA zal plaatsvinen in november 2025. De beurs viert dan haar 60-jarig bestaan.

22 november 2023