U bent hier

Hympulso-project om waterstofaandrijving aan te passen aan hogesnelheidstreinen in Spanje

Tien Spaanse bedrijven hebben hun krachten gebundeld in het Hympulso project, dat als doel heeft een aandrijfsysteem te ontwerpen en te bouwen op basis van hernieuwbare waterstofbrandstofcellen en dit voor het eerst ter wereld in een hogesnelheidstrein te installeren.

Omvattend project:

Hympulso zal de hele waardeketen van hernieuwbare waterstof, van opwekking tot verbruik, in het spoorwegsysteem activeren. Het project zal ook de impact analyseren die de toekomstige energietransitie zal hebben op de verschillende activa van de spoorweginfrastructuur die door Adif worden beheerd, zoals onderhoudsfaciliteiten of het spoor zelf.

Zo zal Hympulso resulteren in een gezamenlijke productie van waterstofvoorzieningsinstallaties die zijn aangepast aan spoorwegen - zowel mobiele als statische - en een prototype van een hybride bimodale passagierstrein met automatische spoorbreedteverandering, die zowel op conventionele als hogesnelheidsnetten zal kunnen rijden, gebruikmakend van bovenleiding wanneer deze beschikbaar is, of van waterstof en batterijen in de niet-elektrificeerde trajecten.

De Talgo 250-treinen hebben elk twee technische eindwagons die worden gebruikt om elektriciteit op te wekken uit diesel om de tractie-eenheden aan te drijven op trajecten zonder bovenleiding. In het kader van het Hympulso-project wordt een van deze technische wagons vervangen door één die is uitgerust met brandstofcellen en batterijen, die elektriciteit leveren die is opgewekt uit 100% hernieuwbare waterstof.

Weblink naar artikel van 21/02/2024 : Hympulso project to adapt hydrogen propulsion to high-speed trains (spanishrailwaysnews.com)

29 februari 2024