U bent hier

Het Russische e-commercebedrijf Ozon richt zijn blik op het buitenland

Vandaag werkt Ozon al samen met leveranciers uit een veertigtal landen (o.m. China, het VK, de VS, Duitsland, Letland, Polen en Turkije). Om het aanbod van internationale leveranciers uit te breiden richtte Ozon vorig jaar Ozon Global op. Deze afdeling moet de crossborder verkoop (b2c) aanzwengelen. 

E-commerce in Rusland maakt een sterke ontwikkeling door en dit biedt uitstekende perspectieven voor westerse bedrijven die via e-commerceplatformen de markt willen bewerken. Ozon heeft op dit moment 16 miljoen klanten die zich vooral in Moskou, de regio rond Moskou en Sint-Petersburg bevinden. 

De grootste concurrent va Ozon is Wildberries, dat zich richt op het grote publiek in de regio’s en goedkopere producten aanbiedt.

Ozon wil producenten de mogelijkheid bieden om via hun platform aan particuliere klanten in Rusland te verkopen. Hierbij wordt gewerkt via het principe van "fulfilment by seller", waarbij de verkoper het hele proces van verzending naar de eindklant controleert.

Bij aankopen (door de klant) van minder dan 200 euro moeten er geen taksen betaald worden. Deze som bedroeg vroeger 1.500 euro en er is een risico dat dit bedrag in de toekomst naar 100 euro zal worden teruggebracht. Indien de eindklant iets koopt dat duurder is dan moet hij/zij 15% tax betalen op de som boven de 200 euro. Deze tax kan de koper online betalen (bijvoorbeeld via de site van de Russische Post). Een andere beperking is dat de koper niet meer dan 5 stuks van hetzelfde item mag kopen, anders wordt het beschouwd als een commerciële aankoop.

Van de potentiële leverancier wordt gevraagd om een legale vestiging te hebben in hun land en om zich te registreren op de site van Ozon. Hierbij wordt dan een virtueel magazijn in het leven geroepen waarop alle transacties kunnen gevolgd worden. Er wordt een contract getekend met Ozon waarbij deze laatste een commissie aanrekent van 4 tot 15%. Vier procent commissie wordt er genomen op bijvoorbeeld computers, monitoren en TV-toestellen. Vijf procent geldt voor voeding. Hierbij is het mogelijk om ook goederen die onder de bestaande EU-sancties vallen (zoals kaas) aan te bieden. Alcoholische producten zijn echter verboden. Vijftien procent commissie wordt berekend op (o.m.) boeken, elektrische accessoires en producten voor volwassenen.

Vanaf 1.000 items uit een bepaald land krijgt dat land een eigen afdeling op de site.

Verkoop via e-commerce kan een oplossing zijn voor veel Vlaamse kmo's die moeite hebben met het versturen van goederen naar Rusland omwille van de moeilijke douaneprocedures en importformaliteiten. 

Meer weten? Neem een kijkje in de verkopersgids in bijlage. 

2 juli 2021

Bijkomende informatie