U bent hier

Het Hongaarse retaillandschap in 2020

De Duitse discountketen Lidl was de grote winnaar tijdens de epidemieperiode, met een omzetstijging van ongeveer 20%. Lidl nam met een bruto-omzet van bijna HUF 85 miljard de maat van Spar dat opschoof naar de tweede plaats in de rangschikking (omzet van bijna HUF 84 miljard) en Tesco dat terugviel naar de derde plaats. Lidl wist marktaandeel te veroveren dankzij een organische en expansieve groei. Efficiëntiewinsten werden gerealiseerd door het sluiten van slecht presterende winkels.  

Lidl leverde een uitstekende prestatie in het licht van de toegenomen populariteit van thuisbezorging van levensmiddelen tijdens de pandemie, rekening houdend met het feit dat het bedrijf geen bezorgdienst aanbiedt. Het discountkanaal kende in het algemeen een zeer sterk 2020 en heeft nu een marktaandeel van meer dan 30%. De winst gaat ten koste van het hypermarktkanaal dat ook vorig jaar zijn aandeel zag afkalven. 

Kleine buurtwinkels die hun productassortiment snel konden aanpassen aan de omstandigheden, hadden vorig jaar meer kansen, aangezien het publiek tijdens de pandemie niet naar grote winkels wilde gaan of veel tijd aan winkelen wilde besteden, maar tegelijkertijd in veel categorieën grotere verpakkingen en grotere hoeveelheden kocht.

Spar legt al jaren sterk de nadruk op kleinere oppervlakten en voortdurende investeringen in verbeteringen, klantenservice en ervaring, waardoor het bedrijf naar de tweede plaats is opgeklommen. In het geval van Tesco heeft de epidemie de problemen van de hypermarkten nog verergerd: de omzet van de Britse retailer is in 2020 vrijwel gestagneerd ten opzichte van 2019.

Buiten het hoofdpodium zijn de krachtsverhoudingen en de rangschikking niet veranderd, met Coop, CBA en Reál, die veel kleine winkels exploiteren, op de respectievelijk vierde, vijfde en zesde plaats in de rangschikking qua bruto-omzet in 2020. Terwijl het aantal winkels voor alle drie de ketens aanzienlijk daalde, bleef hun omzet nagenoeg gelijk ten opzichte van een jaar eerder. Auchan, Penny Market, Aldi, DM en Rossmann hebben in 2020 allemaal hun omzet aanzienlijk zien stijgen en hebben meer winkels geopend dan in 2019. 

3 juni 2021

Bijkomende informatie