U bent hier

Het einde van de grote winkelcentra die we nu kennen - Handel in Polen na het coronavirus

Poolse deskundigen voorspellen het einde van de grote winkelcentra in Polen als gevolg van de coronavirus epidemie. De toekomst zou aan winkelstraten behoren.

Een deel van bedrijven die winkels in de shopping malls hebben zou nu al denken aan alternatieve methodes van business.

De oppervlakte van alle winkelcentra in Polen bedraagt 12 mln. m². Vandaag is de meerderheid ervan gesloten. In weinige ervan zijn sommige winkels open, zoals levensmiddelenwinkels, apothekers, droogkuis of banken. De eigenaren van de gesloten winkels voeren onderhandelingen met de uitbaters van de winkelcentra over het verlagen en/of tijdelijk stopzetten van huurkosten. Er wordt gevreesd dat er na de heropening van de winkelcentra niet alle winkels terug open zouden gaan want er zouden minder klanten komen.

De nieuwe trend in de ontwikkeling van de handel wordt bevestigd door de president van de Poolse firma 4F, dhr. Igor Klaja, een succesvolle producent van sportkleding en -accessoires. 4F denkt aan een nieuwe strategie om zijn handel buiten de winkelcentra te versterken. Tot nu toe werd ¾ van de verkoop via winkels in de winkelcentra gerealiseerd. Internetverkoop en verkoop in kleinere onafhankelijke winkels maakte maar een klein deel uit van de totale omzet. Dit moet veranderen.

Zowel de uitbaters van winkelcentra als de winkeliers bevestigen dat ze van elkaar afhankelijk zijn en dat ze samen moeten werken om de crisissituatie te overleven. Ze pleiten samen voor ondersteuning van de regering (tussenkomst in huurkosten) zoals in veel andere landen. Op dit moment plant de Poolse regering geen dergelijke steunmaatregelen.

24 april 2020