U bent hier

Heropbouw van Oekraïne met hulp van de private sector

Dat de Oekraïense maatschappij en de economie hard getroffen worden door de agressie is een understatement. Er is inmiddels al voor meer dan USD 100 miljard schade gerapporteerd en vooral de metallurgie, de mijnbouw en de infrastructuur werden midscheeps getroffen. Een niet te verwaarlozen deel van de Oekraïense productiecapaciteit bevindt zich vandaag bovendien in deels of geheel door Rusland bezette gebieden. UkraineInvest gaat ervan uit dat deze gebieden in mindere of meerdere mate uit de nationale productieketen zullen verwijderd worden. In de gids krijgt u een overzicht per regio en per sector over wat dit concreet betekent.

UkraineInvest ziet op korte termijn de grootste kansen voor producenten van bouwmaterialen, EPC bedrijven en logistieke spelers. De organisatie ziet in de gevolgen van de crisis ook een mogelijkheid om de productiefaciliteiten van het land te upgraden en moderniseren waarmee dan de basis kan gelegd worden voor toekomstige groei en een sterkere integratie van het land in de wereldeconomie.

De gids gaat verder kort in op de inspanningen die bepaalde landen willen leveren om in het kader van twinningprogramma's bedrijven uit de landen in kwestie heropbouwprojecten in beschadigde steden te laten financieren. Het gaat o.m. over Denemarken, Zweden, Italië en het VK.

Tot slot somt de gids de troeven van Oekraïne als investeringsland op en belicht het de incentives die aan investeerders geboden kunnen worden.

13 juli 2022