U bent hier

Groeiend optimisme over Egyptische economie

Wat voorafging

De revolutie in 2011 betekende voor Egypte het begin van economisch moeilijke tijden. Export, toerisme, buitenlandse investeringen ... gingen er sterk op achteruit in de nasleep van de Arabische Lente. Vooral het toerisme, een van de belangrijkste bronnen van buitenlandse valuta en goed voor meer dan 10% van het bbp in de periode voor 2011, werd zwaar getroffen door het klimaat van onzekerheid en het gebrek aan veiligheid.

Een van de gevolgen was dat zich een parallele geldmarkt begon te ontwikkelen, die meer en meer financiële middelen aan het officiële banksysteem onttrok. Bovendien voerde de overheid kapitaalcontroles in, die het voor buitenlandse bedrijven zo goed als onmogelijk maakte om nog geld uit Egypte te repatriëren. Een aanzienlijke terugval in buitenlandse investeringen was het gevolg, en een nog groter tekort aan buitenlandse valuta.

Dat gebrek aan buitenlandse valuta betekende een enorme belemmering voor het handelsverkeer en lokale bedrijven konden amper nog grondstoffen en machines importeren. Ook lage olieprijzen speelden het land parten. Enerzijds viel de doorgaanse royale financiële steun van de Golfstaten terug en anderzijds liep het land inkomsten uit het Suezkanaal mis, omdat de vaarroute Azië-Europa rond de tip van Afrika goedkoper was geworden dan de passage door het Suezkanaal.

Hervormingen

Het afgelopen jaar heeft de Egyptische overheid een aantal belangrijke hervormingen doorgevoerd.

  • Liberalisering van de Egyptische pond
  • Invoering btw
  • Hervorming van het subsidiesysteem

Ondertussen staat ook nieuwe wetgeving in de steigers die het zakenklimaat moet verbeteren om meer investeringen te kunnen aantrekken.

De resultaten van deze maatregelen worden stilaan zichtbaar. Een nieuw rapport van PricewaterhouseCoopers (PwC) is alvast optimitisch over de economische vooruitzichten. De Egyptische pond lijkt zich stilaan te stabiliseren en het vertrouwen bij investeerders groeit. Ook het toerisme noteerde volgens de Egyptische Centrale Bank in december 2016 een stijging van 25% vergeleken met het jaar ervoor.

Toch belooft het economische herstel traag te gaan. De hervorming van het subsidiesysteem en de liberalisering van de pond hebben de koopkracht van de gemiddelde Egyptenaar zwaar aangetast.

24 februari 2017