U bent hier

Gelezen in de Franse pers: regio “Centre Val de Loire”: dè vestiging van de Franse cosmetica-industrie

De cosmeticasector vertegenwoordigt een belangrijk onderdeel van de Franse economie. Frankrijk is de op één na grootste producent ter wereld (na de Verenigde Staten) en de cosmetica-industrie is een van de meest performante sectoren in de Franse exporteconomie.

In 2022 brak de cosmetica-industrie in Frankrijk exportrecords en bereikte een bedrag van 19 miljard euro, en 21,6% meer dan in 2019.

De steden Chartres en Orléans, gevestigd in de Regio “Centre Val de Loire” worden erkend als emblematische steden in de sector, en in het departement Loiret zijn er een twintigtal productie-eenheden, goed voor ongeveer 2.000 arbeidsplaatsen.

De stad Chartres ligt aan de basis van de structurering van de sector door creatie van de cluster, "Cosmetic Valley", 's werelds toonaangevende informatiecentrum voor cosmetische parfumerie op het gebied van knowhow, onderzoek en training.

Met 630 leden, ontwikkelde deze cluster, 20% van de 3.200 bedrijven in de sector, goed voor 250.000 banen in Frankrijk en ongeveer 2.000 onderzoekers.

Net als Chartres is Orléans de thuisbasis van een groot aantal industriëlen in de sector, zoals Dior, Shiseido, Caudalie... Maar er bestaan ook een tiental onderzoekslaboratoria als onderdeel van "Cosmetosciences", een opleidingsprogramma dat wordt gefinancierd door de regio Centre-Val de Loire en wordt ondersteund door de universiteit van Orléans.

Deze universiteit heeft ook een "We Lab Cosmetic" opgericht, bestaande uit drie laboratoria op de campus waar iedereen met ideeën en projecten op het gebied van cosmetica een plek heeft om hun project tot ontwikkeling te brengen.

Afgelopen februari onthulde de Cosmetic Valley haar nieuwe slogan: "France Cares for your Skin", een manier om haar leidende positie in de Franse cosmetica-industrie verder te benadrukken.

Gelezen in Magazine Classe Export – Juliane Barday - 24 maart 2023

30 maart 2023