U bent hier

Geen quarantaine en testen voor zakenreizigers

Vanaf 4 januari 2021 wordt er een onderscheid gemaakt tussen zakenreizen en privéreizen. Iedereen die kan aantonen terug te keren van een professionele reis en na het invullen van het Passenger Locator Form (PLF) met evaluatieformulier een lage risicoscore heeft, moet niet meer verplicht in quarantaine of getest te worden (ook niet bij terugkeer uit een rode zone).

Om hiervoor in aanmerking te komen dient u aan een aantal voorwaarden te voldoen:

  • Uw werkgever moet het nieuwe Business Travel Abroad (BTA) formulier invullen, waarna hij een BTA-certificaatnummer ontvangt. Dit formulier moet per reis en per persoon ingevuld worden en is max. 30 dagen geldig.
  • Max. 48 uur voor uw terugkeer naar België dient u het Passenger Locator Form (PLF) met evaluatieformulier in te vullen. Onder de rubriek ‘aankomst in België’ kunt u voortaan aangeven dat u om professionele reden reist en dient u het BTA-certificaatnummer in te vullen.  
  • Op basis van de antwoorden op het zelfevaluatieformulier wordt een risicoscore berekend. Als deze score laag is en u een geldig BTA-certificaatnummer heeft ingevuld, hoeft u niet in quarantaine en moet u zich niet verplicht laten testen, ook al komt u uit een rode zone.

Opgelet: Dit geldt bij uw terugkeer in België. De luchtvaartmaatschappij kan u nog steeds een verplichte negatieve test opleggen voor u op het vliegtuig mag stappen.
Check voor uw vertrek zeker ook het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken

7 januari 2021