U bent hier

Future Mobility Week: Italiaanse steden willen smart zijn!

Welke zijn de interessantste spelers in Italië op het vlak van Smart Mobility? Zijn openbare instellingen klaar om dit concept te omhelzen? En wat zijn de vooruitzichten voor de komende jaren?
De antwoorden op deze vragen werden besproken tijdens de Future Mobility Week, die van 1 tot en met 5 oktober in Turijn plaatsvond.

Italië is misschien niet eerste in de ranglijst als men het overSmart Cities heeft. Toch zijn bepaalde regio's en steden al jaren actief in het ontwerpen en uitvoeren van initiatieven en projecten die een hogere levenskwaliteit mogelijk zullen maken. Piemonte en zijn hoofdstad Turijn, zijn hier een prachtig voorbeeld van. Het is dan ook geen toeval dat de conferenties, ronde takelgesprekken, technische bezoeken en B2B afspraken hier plaatsvonden.

Zelfsturende voertuigen, MaaS (Mobility as a Service), elektrische wagens, smart payment en parking, multimodale en geintegreerde logistiek, car pooling en car sharing, open data en IoT voor infrastructuren, ... zijn slechts een greep uit de thema's die door de sprekers en de exposanten werden aangepakt. In de conferentie 'From ticketing to MaaS for a sustainable mobility' werd bijvoorbeeld de nadruk gelegd op de manier waarop zowel stedelijke en regionale instellingen, zowel als privébedrijven de toekomst van mobiliteit willen vormgeven. De kern van de conferentie was het project BIPforMaaS, de evolutie van de huidige elektronische OV-kaart, waarmee de lokale autoriteiten een ecosysteem willen bouwen, zodat de inwoners van de regio alle mogelijke OV-opties (bus, metro, tram) plus extra diensten (taxi's, car sharing, bike sharing) in één app kunnen raadplegen. 

Het project is ambitieus in verschillende opzichten, maar het voorbeeld van de Finse app Whim, die in Turijn uitvoerig werd bestudeerd, is bemoedigend. Zeker voor Vlaamse firma's die in de sector werken. De Italiaanse ondernemingen en instellingen zijn immers bereid om naar het buitenland te kijken om hun innovatieproces te versnellen. 

Ook interessant zijn de technische bezoeken die op drie van de vijf dagen werden georganiseerd. Zo had men het bezoek naar Laboratorium Lithops, het enige Italiaanse R&D centrum voor lithium-ion batterijen voor de automotive sector of het bezoek naar de firma 5T, de centrale van de mobiliteit van zowel Turijn als Piemonte.

Het brede gamma aan conferenties en bezoeken is zeker een reis naar Turijn waard, bovendien kan met de exposanten, een 70-tal, waaronder Easypark, MyCicero, FairTiq en Swarco Mizar bezoeken.

4 oktober 2018