U bent hier

Franse biomarkt kent groei tijdens coronacrisis

De biomarkt is al enkele jaren aan een opmars bezig in Frankrijk. De Franse biomarkt is na Duitsland, de 2e grootste van Europa met een waarde van 12 miljard euro. De coronacrisis heeft geen negatieve impact gehad op de biomarkt, want in 2020 is de biomarkt gegroeid met 13,7%. Tijdens de eerste lockdown is de voedselconsumptie in Frankrijk met 40% gestegen, terwijl de consumptie van biologische voeding met 63% steeg. Dit weerspiegelt de populariteit van biovoeding.  

Niet enkel de consumptie van biologische producten is gestegen, ook het consumentenbestand voor biologische producten is met 15% gestegen. Jongere vrouwen vormen de grootste consumentengroep van biologische producten. De consument wordt bovendien meer gehecht aan biologische producten: 80% van de bioconsumenten zal biologisch blijven kopen en 11% wil meer biologische producten kopen dan voorheen.  

Er zijn echter nog steeds barrières om biologisch te kopen. De Franse consument geeft aan dat de prijs een drempel is, maar die drempel daalt jaar na jaar. De prijs is vooral een argument bij de jongere consument. Een tweede drempel is de lokale markt. De consument geeft aan liever bij een kleine lokale handelaar groenten en fruit aan te kopen, dan biologische producten aan te kopen in een supermarkt. Tot slot worden soms ook de waarheid en afkomst van het biologische product in vraag gesteld. Ongeveer de helft van de consumenten die niet biologisch willen kopen, doen dit omdat ze niet zeker zijn dat het biologische producten zijn. 

De biolabels doen het goed in Frankrijk. 98% van de consumenten herkent het Agriculture Biologique (AB) label van de Franse overheid. 65% onder hen herkende ook het Europese logo, wat een stijging is van 2% ten opzichte van 2019. De labels kunnen helpen in het overtuigen van de consument die twijfelt over de afkomst en correctheid van bioproducten.  

25 maart 2021