U bent hier

FIC Cybersecurity

De beurs 'Forum International de la Sécurité FIC', die plaatsvond (24-25 januari 2017) in Rijsel, dateert van 2008 en is dus nog vrij recent. Het is een volwaardige alternatieve beurs op de meer bekende beurs 'Assises de la Sécurité' die jaarlijks plaatsvindt in Monaco. In tegenstelling tot de beurs in Monaco, waar bezoekers enkel toegelaten worden op uitnodiging, is de beurs in Rijsel vrij toegankelijk mits voorafgaandelijke registratie om daarna al dan niet geselecteerd te worden in functie van o.a. veiligheidscriteria eigen aan de organsisatoren. De beurs Sécurité FIC wint aan belang in Frankrijk en wordt beschouwd als een concurrent van deze in Monaco.

Het risico op cyberaanvallen is overal aanwezig en deze beurs is een business platform met allerlei aanbiedingen en oplossingen om deze cyberdreigingen tegen te gaan. Er is een zekere attractiviteit voor hackers en het beschermen van alle digitale gegevens en alle hypergeconnecteerde voorwerpen tegen mogelijke aanvallen is een uitdaging voor alle bedrijven en actoren. Deze veiligheid heeft een kost en preventie is belangrijk. Er ontbreekt een internationale reglementering. Er bestaan bijvoorbeeld cyberparadijzen voor hackers in dezelfde geest als de fiscale paradijzen.

De Franse operator ORANGE heeft een 'pool cybersecurity' ingehuldigd in Lesquin in de regio Hauts de France in de buurt van Rijsel. Ook werd er de 'Cyberdefense Academy' geïnstalleerd, een opleidingscentrum voor studenten van gespecialiseerde scholen (IMT Lille Douai en de universiteit van Valenciennes).

De beurs werd door 7.000 professionele bezoekers bezocht uit 55 landen, met 280 exposanten, 42 officiële delegaties en 3.200 vertegenwoordigers van eindgebruikers. Er was ook een paviljoen met bedrijven uit Luxemburg aanwezig op de beurs.

Het forum bestond uit de volgende onderdelen:

  • Espace innovation gewijd aan start-up en KMO’s die technologieën van de toekomst ontwikkelen
  • Challenge 'forensic' om nieuwe talenten op te sporen
  • Espace Carrières met gespecialiseerde scholen en headhunters
  • Espace FIC Lab om Master class bij te wonen
  • Espace Solutions met demonstraties van producten en oplossingen
  • TV ruimte
  • Networking ruimte

Dit is een zeer professionele beurs, er is veel belangstelling van vakmensen uit meerdere landen.

Voor bedrijven die werken rond cyberveiligheid is deze beurs zeker een aanrader vooral omdat het de enige beurs is in Noord-Frankrijk over dit thema en daarom op ruime belangstelling kan rekenen.

Data volgende editie: 23-24 januari 2018

16 februari 2017