U bent hier

In feiten en cijfers: het Vlaamse start-upecosysteem groeit razendsnel [rapport]

Vlaanderen biedt vruchtbare grond voor technologisch innovatieve start-ups. Zo groeide de totale waarde van ons start-upecosysteem maal zes sinds 2016. En dat is slechts een van de sprekende conclusies uit het recente rapport dat internationaal platform Dealroom voor Flanders Investment & Trade (FIT) heeft gemaakt. Met als titel ‘The State of Flanders’ Start-up Ecosystem’.

Hieronder staan enkele opvallende trends uit het rapport uitgelicht. Liever meteen in de details duiken?  Doorblader hier alle feiten en cijfers van a tot z.
 

In de Europese top 3 voor start-updensiteit

De cijfers liegen er niet om. Start-ups en scale-ups doen het goed in Vlaanderen. Anno 2022 telt onze regio er ruim 2.000. Dat komt neer op zo’n 330 start-ups per miljoen inwoners: hiermee scoren we beter dan Frankrijk en Duitsland

Samengeteld zijn Vlaamse start-ups daarenboven goed voor een totale bedrijfswaarde van maar liefst 32 miljard euro. Dat is 6 keer meer dan in 2016 toen dit cijfer nog 5,4 miljard bedroeg. Het belang van start-ups binnen ons economische weefsel neemt duidelijk alleen maar toe.
 

Maatschappelijk relevante niches met stip op één

Achter deze topbedrijven schaart zich een resem aan trouwe investeerders. Tussen 2016 en 2022 werd meer dan 2 miljard euro aan durfkapitaal geïnvesteerd in Vlaamse start- en scale-ups. Het bredere maatschappelijke plaatje staat daarbij hoog op de agenda.

Zo vloeide in 2021 ruim de helft van het durfkapitaal naar start-ups in een van deze drie nichedomeinen:

  • gezondheidstechnologie (health tech);
  • financiële technologie (fintech);
  • duurzame voedingstechnologie (food tech).
     

Samen sterk in clusters

Ook opvallend: start- en scale-ups nestelen zich in Vlaanderen doorgaans in uiterst geconnecteerde kennis- en innovatienetwerken. Met name Gent, Antwerpen en Leuven zetten zich op de kaart als kennissteden met sterke start-upecosystemen.

Daar zijn heuse clusters ontstaan, waarbij start-ups nauw de handen in elkaar slaan met onder meer andere bedrijven, universiteiten en onderzoekscentra. Maar ook Brugge, Mechelen en Hasselt onderscheiden zich als steden met een stevig ontwikkeld start-uplandschap.
 

Alle inzichten op een rij

Benieuwd naar alle cijfers en trends omtrent start-ups in Vlaanderen? Duik dieper in het rapport en ontdek de huidige stand van zaken én een blik op de toekomst.

> Bekijk het volledige rapport.

29 april 2022