U bent hier

Expo IFRE - Work Safety - Kielce

De eerste editie van de beurs IFRE - Work Safety had van 8 tot 10 juni 2017 in de Poolse stad Kielce plaats. Deze beurs focust op alle producten en diensten die betrekking hebben op brandbestrijding, veiligheid, kledij, alarmen, uitrustingen, ... Voor Vlaamse bedrijven, actief in deze sectoren, en die met de Poolse firma's wensen in contact te komen, is dit een interessant evenement.

Belang van de beurs

De beurs IFRE - Work Safety, as such, vond voor de eerste maal plaats, maar is in feite de opvolger van de beurs EDURA, die in het verleden werd georganiseerd door de stichting Fundacja Edukacja i Technika Ratownictwa. Deze stichting zou naar verluidt de samenwerking met de beurs van Kielce opgezegd hebben met de bedoeling EDURA voortaan te laten doorgaan in Nadarzyń bij Warschau. De beurs van Kielce heeft dan het initiatief zelf in handen genomen en IFRE - Work Safety georganiseerd, beurzen die rechtstreeks met EDURA in concurrentie staan. EDURA is uiteindelijk niet doorgegaan in Nadarzyń. Misschien wordt er volgend jaar een nieuwe poging ondernomen.

Het aantal exposanten bedroeg volgens de organisator 170, waarvan enkele uit het buitenland, op een oppervlakte van 6.300 m².  Over het aantal bezoekers zijn geen cijfers bekend, maar op de eerste dag van de beurs werden beide beurzen (die eigenlijk 1 geheel vormen) goed bezocht. De beoogde bezoekers waren decision makers verantwoordelijk voor de aankoop van materiaal en uitrustingen voor de beroeps- en vrijwillige brandweer alsook voor de (brand) veiligheid op het werk.

Het is vooral een nationale beurs: de bezoekers zijn hoofdzakelijk Polen en de voertaal is er Pools. Het overgrote deel van de exposanten zijn Poolse bedrijven, een kleine minderheid zijn buitenlandse exposanten. Polen heeft een indrukwekkende eigen productie in deze sector, met enkele bedrijven die internationaal zeer actief zijn (bvb. WISS, JAFAR, STER…).

Uit gesprekken is gebleken dat deze manifestatie toonaangevend kan worden in Polen in zijn sector. Op de eerste beursdag (dag van bezoek van de Vlaams Economisch Vertegenwoordiger) werd de beurs goed bezocht. Behalve de beurs was er ook een programma van seminaries en demonstraties.

Evolutie van de beurs

Op dit ogenblik kan moeilijk worden voorspeld of deze beurs verder zal groeien. Uit gesprekken is wel gebleken dat men hoopvol is naar de toekomst toe, maar het is onwaarschijnlijk dat deze beurs ooit met bvb. Interschutz in Duitsland zou kunnen wedijveren. Een en ander zal ook ervan afhangen of volgend jaar EDURA opnieuw zal proberen een beurs in Nadarzyń te organiseren. De organisatie van twee gelijkaardige beurzen in Polen rond hetzelfde tijdstip zou wellicht teveel van het goede zijn.

De exposanten waren verspreid over enerzijds twee overdekte hallen en anderzijds waren heel wat standen in open lucht.

Voor wie interesse heeft voor contacten met spelers in de sector van de brandbestrijding - civiele bescherming ed. in Polen kan een bezoek of deelname als exposant zich lonen.

12 juni 2017