U bent hier

Europese Commissie geeft groen licht voor Bulgaars herstel- en veerkrachtplan

Ook in het Bulgaarse plan gaan zeer veel aandacht en middelen naar de groene transitie. Bijna 60% van de voor het land gereserveerde middelen zullen hierin geïnvesteerd worden. Het doel is Bulgarije's energieveiligheid te vergroten door o.m. de capaciteit van hernieuwbare productie en energieopslag op te schalen. Een hervorming van de elektriciteitsmarkt staat eveneens op de planning, net zoals het uitbreiden van de interconnectie met de Roemeense en Griekse netten. Het verhogen van de energie-efficiëntie in gebouwen kan op bijna €1 miljard rekenen en er komen grote investeringen in propere mobiliteit, waaronder e-wagens. 

Het plan belooft ook werk te maken van de digitale transitie, met o.m. het aanbieden van snelle internetverbinding in rurale gebieden, het ontwikkelen van 5G netwerken én het vergroten van de digitale skills d.m.v. opleidingen.

Onder de sociale maatregelen die genomen zullen worden, noteren we steun aan de meest kwetsbare bevolkingsgroepen en het verbeteren van de toegang tot onderwijs. 

Tot slot zullen er ook middelen ingezet worden om de rechtsstaat te versterken, de corruptie aan te pakken en de openbare aanbestedingsprocedures te hervormen, 

U kan het persstatement van voorzitter Von der Leyen via volgende link nalezen:  https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/statement_22_2330

8 april 2022