U bent hier

EUROPAIN PARIS, dé grootste brood- en banketbakkerij ter wereld

Europain is dé internationale vakbeurs, die alle spelers, producten en uitrusting met betrekking tot de banket- en bakkerijsector bij elkaar brengt. Het salon biedt aan professionelen, ambachtslieden en industriële bedrijven alle oplossingen aan om te voldoen aan de verwachtingen en nieuwe consumptiepatronen van de sector bakkerij-zoetwaren-chocolade.

De editie 2018, die plaats vond in Parijs-Villepinte van 3 tot en met 6 februari, telde 469 exposanten op 48.000 m².

Tegenwoordig is de klant op zoek naar meer dan alleen een stokbrood of een taart als hij bij de bakker binnenloopt. Hij wil in staat zijn om te zitten, warme dranken te vinden, voedingsvolle snacks en maaltijdformules te kopen. Vandaag moet het aanbod van bakkerijen een maximum aan verscheidenheid en flexibiliteit bieden, zelfs een 'à la carte'-productie, bijna op maat gemaakt om aan de groeiende vraag van de klant te voldoen: regelmatig nieuwe en verschillende soorten brood met een geweldige smaakkwaliteit, maar ook recepten die welzijn en gezondheid brengen, met volledige transparantie over de oorsprong van de ingrediënten, naast specifieke diëten (glutenvrij, veganistisch of zoutarm).

De Europain-exposanten brachten bij gevolg een gevarieerd aanbod aan koffie-apparatuur alsook ingrediënten en eindproducten voor de ‘catering’-bakkerij. Maar ook kleine apparatuur en diensten om professionals te helpen bij de transformatie van lokale winkels in multifunctionele zaken.

Alle actoren, die professionals toelaten om de digitalisatie-overgang naar onlineverkoop, mobiel betalen e.d. te realiseren, waren ook aanwezig op Europain: adviseurs, leveranciers van technologieën en aangepast materiaal.

Alle managementaspecten van de banket- en bakkerijsector kwamen eveneens aan bod op het salon: rechtsbijstand, verzekering, boekhouding, productieplanning en natuurlijk opleiding en personeelsbeheer. Bezoekers konden software-oplossingen ontdekken, die alle aspecten van personeelsmanagement omvatten.

Meer dan 52.000 professionelen bezochten de beurs waarvan 32% internationale bezoekers. Ten opzichte van de vorige editie in 2016 steeg het bezoekerspubliek met 12%.

Evenementen die doorgingen op dit salon:

  • een forum waar de grootste experts (zoals Eric Kayser of Pascal Rigo) hun visie over de toekomst van banket-bakkerijsector uitwisselden en debatteerden over de toekomstige bakkerij;
  • 3 grote competities: de Bakkerijmeesters, de Wereldcompetitie van Zoete Kunst en de Franse Beker van de Scholen;
  • Labs, een simulator van reële situaties, die de gelegenheid bood om echte innovaties, trends en oplossingen te ontdekken, die worden toegepast in de sector.

Volgens een studie van het Observatoire du Pain uitgevoerd in november 2017 telt Frankrijk 33.000 bakkerijen en 85% van de Fransen bezoeken nog dagelijks een bakkerij. De lunchpauze betekent een echte uitdaging voor de bakkers want dit segment vertegenwoordigt nu 29% van de dagelijkse bezoeken aan de Franse bakkerijen/sandwichzaken. De stokbroodtraditie blijft erg sterk, maar overal in Frankrijk is er een reële toenemende vraag naar biologisch en allerlei soorten brood. Tegelijkertijd geven de bakkers steeds meer de voorkeur aan een kort leveringscircuit en werken ze bij gevolg liever met lokale molenaars.

Op de beurs waren 9 Belgische exposanten waarvan 6 Vlaamse. De Vlaamse exposanten die deelnamen aan Europain waren doorgaans tevreden over de bezoekersfrequentie op de beurs en de kwaliteit van de contacten. 

De volgende editie van Europain Paris vindt plaats in 2020.

6 maart 2018