U bent hier

Economic Forum 2019 - Athene

De 6de editie van het jaarlijks door de Hellenic Association of Entrepreneurs (EENE) georganiseerde economisch forum economisch forum vond eind september plaats in Athene.

Belangrijke sprekers, zowel van de regering als uit de zakenwereld, spraken over de positieve evolutie van het land tijdens de laatste maanden. De motivatie om Griekenland nog meer te doen groeien en in de kijker te zetten bestaat alvast. Dit betekent ook dat economische samenwerking met andere landen meer en meer mogelijk en interessant wordt.

De kansrijkste sectoren die door verschillende sprekers genoemd werden zijn toerisme, energie, technologie en vastgoed. Er zijn tal van hernieuwbare energieprojecten, infrastructuur en vastgoedprojecten (bv het Hellinikon project) en ook de digitalisering van de openbare sector biedt talrijke kansen.

De nieuwe regering geeft ook een zeer duidelijke boodschap mee over haar engagement om investeringen te vergemakkelijken en om de bureaucratie en de belemmeringen weg te werken. Aan talent en techniek is er geen gebrek. Dit alles wijst op een rooskleuriger toekomst voor de strategische rol die Griekenland wil spelen.

Volgens de minister van Financiën, Christos Staikouras, zullen er dit jaar nog veel mijlpalen behaald worden zoals bv de stabilisering van de banksector, het uitvoeren van structurele hervormingen, belastingvermindering, enz.

Tegelijkertijd zijn er veel positieve verhalen in de internationale omgeving. Onder bepaalde voorwaarden kan het land nu de kans krijgen om te schitteren. Griekenland is niet meer de 'patiënt' van de eurozone, maar het behoort tot een van de beter presterende landen. Het groeit gestaag, zij het langzamer dan gewenst, het boekt voortdurend overschotten en vermindert het tekort op de lopende rekening. En terwijl het internationaal economisch klimaat sterk vertraagt, gaat het inmiddels beter met de Griekse economie, met volgend jaar een verwachte groei van 2.4%. De Griekse banken zijn gezonder en het land heeft nu een bedrijfsvriendelijke regering. Bovendien kan Griekenland tegen een historisch lage rente van 1.4% obligaties plaatsen.

Dit alles wil natuurlijk niet zeggen dat Griekenland geen problemen meer heeft. Het land heeft nog een overheidsschuld van 369 miljard euro – 181% van het bbp– terwijl het volgens het stabiliteits- en groeipact een schuld van maximaal 60% van het bbp mag hebben. En Griekenland is nog steeds een niet-competitieve economie en staat op de 59e positie omdat ze op belangrijke gebieden, zoals de geloofwaardigheid en efficiëntie van de instellingen, heel laag scoort.

Voor meer informatie:

Bronnen:

15 oktober 2019