U bent hier

Eastmed Infrastructuur Conferentie: wordt Griekenland een belangrijke regionale hub?

Op 12 april 2019 woonden diverse professionelen en geïnteresseerden in de Griekse infrastructuur de conventie Eastmed Infrastructuur van The Economist bij. Maar liefst 29 sprekers kwamen langs om informatie te delen en om te discussiëren in het panel. Er werden verschillende onderwerpen aangehaald zoals de financiële kant van infrastructuur, de verbinding van de regio’s om de samenwerking en stabiliteit te verbeteren, groene infrastructuur, afvalbeheer, havens, toerisme enz.

Er werd uitgebreid ingegaan op opportuniteiten voor (inter)nationale bedrijven. Hieronder een overzicht van de sectoren waar er opportuniteiten te ontdekken zijn:

  • Grensoverschrijdende connectiviteit
    Vlaamse bedrijven kunnen in deze sector veel kansen vinden. Ten eerste is Griekenland op zoek naar bedrijven die kunnen meehelpen om de grensoverschrijdende connectiviteit te verbeteren en uit te breiden. Dit heeft namelijk een impact op de levenskwaliteit, het onderwijs, de tewerkstelling en het ondersteunt sectoren als industrie, toerisme en bouw. Bijgevolg vormt dit een van de grootste prioriteiten voor het land. De verbindingen tussen België en Parijs, Amsterdam; … zijn een voorbeeld van hoe de Griekse minister van Transport en Infrastructuur het ook in Griekenland zou willen zien: snel en veilig. Onder andere de verbindingen tussen Athene en Thessaloniki, Thessaloniki en Skopje en Sofia en Boekarest zijn aan verbetering toe. Bovendien kondigde het ministerie van Infrastructuur en Transport aan dat er binnenkort een aanbesteding gelanceerd zal worden om de straatverlichting in dichtbevolkte regio’s te voorzien.
    Daarnaast dienen Griekenland en de Balkan een knooppunt te worden voor internationaal vervoer. De Griekse regering geeft hierbij aan dat de wegen landinwaarts moeten gaan en naar het centrale deel van Europa, Rusland en het Nabije Oosten. Een project dat hier al eerder op ingespeeld heeft en met succes geïmplementeerd is, is TEN-T. Dankzij TEN-T werd er onderlinge verbinding gecreëerd tussen wegen, havens en luchthavens. Op die manier kon er gezorgd worden voor duurzaamheid, consensus, innovatie en mobiliteit. Op termijn is het de bedoeling om een Griekse product te creëren op logistiek vlak.
     

  • Spoorwegen en havenfaciliteiten
    Naast de autosnelwegen is er zeker ook ruimte voor verbetering bij de spoorwegnet. Zo zijn er opportuniteiten bij de uitbreiding en modernisering van het netwerk tussen Thessaloniki en Alexandroupolis. Ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in haveninfrastructuur kunnen hun graantje meepikken. Het Griekse ministerie van Infrastructuur en Transport wil namelijk de havenfaciliteiten verbeteren en uitbreiden voor de handelsschepen, cruiseschepen en drogebulkterminals. Verder dient de containerterminal van de haven van Thessaloniki uitgebreid te worden om van deze haven een hub te maken. Het doel is om een containerterminal te ontwikkelen om ultragrote containerschepen te kunnen ontvangen.
     
  • Veiligheid
    Ook de veiligheid op het regionale wegennet is belangrijk en kan minder gevaarlijk gemaakt worden.
    Wanneer beide prioriteiten (verbetering van de grensoverschrijdende connectiviteit en de veiligheid), verwezenlijkt worden, zal dit naar schatting tussen 2017 en 2030 zorgen voor 700 000 jobs en 170 miljard extra waarde. Vanzelfsprekend wil Griekenland deze voorspelling zo snel mogelijk waarmaken en daarom is het belangrijk dat potentiële ondernemingen die willen meehelpen aan de verbetering van de infrastructuur hun projecten op tijd kunnen beëindigen, transparant zijn en binnen het vooropgestelde budget kunnen werken. Wanneer ze dit kunnen waarmaken, zal de welvaart in de regio en in Griekenland in het algemeen verbeteren.
     
  • Energie, duurzaamheid, innovatie en digitalisering
    Wanneer we over transport spreken, worden energie, milieu, duurzaamheid, innovatie en digitale infrastructuren steeds belangrijker. Dit is niet anders in Griekenland. Groen transport moet meer ingeburgerd worden in de vorm van elektrische bussen en andere voertuigen. Ook het energienetwerk moet duurzamer worden. Tot nu toe wordt er jaarlijks tussen de 600 en 800 miljoen euro uitgegeven terwijl er op een groot deel van dit geld eigenlijk kan bespaard worden door de Griekse eilanden met elkaar te verbinden. De verdere ontwikkeling van de interconnectiviteit en hernieuwbare energie is daarom van groot belang. Ook voor bedrijven die gespecialiseerd zijn in de opslag van energie (bijvoorbeeld middels batterijen) biedt Griekenland grote kansen. Daarnaast zijn er voor Vlaamse bedrijven ook opportuniteiten terug te vinden in de gassector. De samenwerking met internationale ondernemingen is nodig om de gasnetwerken te ontwerpen en aan te leggen.
    Wat innovatie en digitalisering betreft is het land op zoek naar bedrijven die de productie van elektronische tolsystemen en digitale diensten op zich nemen. Op die manier zullen bestuurders niet meer hoeven te stoppen op de snelweg en zal overal de mobiele telefoon gebruikt kunnen worden zonder dat het signaal wegvalt. Daarnaast is er veel vraag naar de ontwikkeling van mobiele communicatie en port community systems (PCS), single window systems (SWS) en cooperative intelligent transport systems (C-ITS) zodanig dat ook de mobiliteitssector geautomatiseerd wordt. Ook andere digitale oplossingen worden gezocht. Griekenland is op zoek naar ondernemingen actief in het ontwikkelen van grid control, microgrids, predictive analytics, Internet of Things, connected home services, … Er is dus nood aan innovatieve technologie en het gebruik van nieuwe instrumenten. Een voorbeeld van een project waar deze methode zou op toegepast kunnen worden is de exploitatie van de luchthaven van Heraklion. Hiervoor wordt geschat dat er 10 miljard euro aan investeringen nodig zal zijn.
     
  • Toerisme
    Tot slot dient ook de toeristische sector aan vernieuwing, maar vooral uitbreiding, te worden onderworpen. Griekenland is alom bekend als toeristische trekpleister en daarom moet het land blijven investeren in accommodatie en activiteiten voor de vakantiegangers. Ten eerste moeten er dus hotels bijgebouwd en gerenoveerd worden. Ten tweede is het zeer belangrijk dat er spa’s, golfterreinen en andere vrijetijdsbestedingen bij komen aangezien hier een groot tekort aan is. Als laatste kan ook het transport dat voorzien wordt voor toeristen kansen creëren. Er is onder andere een tekort aan boten voor de bezoekers terwijl hier veel vraag naar is omdat zij bijvoorbeeld aan eilandhoppen willen doen.

Naast de vele opportuniteiten moet ook rekening gehouden worden met enkele problemen die zich kunnen voordoen. Griekenland blijft nog steeds een land waar de bureaucratie levendig is en waar de fiscale behandeling niet volledig verloopt zoals in de meeste andere Europese landen. Griekse bedrijven zullen het bijvoorbeeld moeilijker hebben om een opdracht binnen te halen dan een internationaal bedrijf dat een voorstel indient. Ook al is het idee van dezelfde aard, het feit wil dat het voorstel vanuit het binnenland gemakkelijk drie jaar niet bekeken wordt, terwijl hetzelfde plan van een buitenlands bedrijf met vreugde onthaald wordt.

29 mei 2019