U bent hier

E-commerce in Griekenland

E-commerce in Griekenland

De sterke opwaartse trend van e-commerce in het land consolideert zich. Na het einde van de quarantaine in mei 2020, lijken de consumenten hun nieuwe gewoonte niet op te geven. 6 maanden later ondergaat Griekenland haar tweede lockdown en de onlineverkoop stijgt meer dan ooit.

Dit blijkt in ieder geval uit de gegevens die gepubliceerd werden door de Griekse E-Commerce Association (GR.EC.A.). In mei bedroeg het groeipercentage van de consumentenbestedingen +107% in vergelijking met dezelfde periode in 2019! In de laatste twee weken van mei vertraagde de groei to +69% wat werd veroorzaakt door de heropening van de winkelcentra. 

E-commerceverkopen in Griekenland zullen naar verwachting een aanzienlijke stijging laten zien in 2020, tot een totaal van 10,7 miljard euro, in vergelijking met ongeveer 7,5 miljard euro in 2019.

Volgens marktexperts heeft de pandemie hetzelfde effect op e-commerce als de beperkingen op cashgeld op e-transacties en plastic geld in 2015. Het gebruik van debit- en creditcards schoot omhoog toen kapitaalbeperkingen werden opgelegd. Vervolgens namen kaarttransacties opnieuw af, maar stabiliseerden zich op hogere niveaus dan in de voorafgaande periode.

E-commerce nam natuurlijk ook al toe voor de uitbraak van de pandemie. Volgens marktleiders heeft de lockdown de ontwikkelingen versneld en het land dichter bij het Europese gemiddelde gebracht. Dit werd onlangs gemeld door leidinggevenden van de Quest-groep, waarbij ze opmerkten dat "waar in voorgaande jaren de online-aankoop van producten jaarlijks met 15% groeide, de groeicijfers zich nu tussen 50% tot 100% bevinden in vergelijking met de periode voor de pandemie. Dus we hebben twee tot drie jaar gewonnen”.

Investeringen nemen toe

De opwaartse trend van e-commerce wordt bevestigd door de investeringsbewegingen die onlangs werden doorgevoerd of aangekondigd. Van de investering van CVC Capital in Skroutz.gr tot de uitbreiding van de marketplace van Public.gr en van de overname van onlinesupermarkten van traditionele ketens tot het investeringsprogramma van Fourlis-groep in e-commerce.

Bovendien zijn volgens een recente studie van de Digital Transformation Observatory van de Griekse Federatie van Ondernemingen de voordelen voor bedrijven die hun digitale verkoopkanaal ontwikkelen duidelijk: tot 20% meer omzet dan concurrenten zonder digitale aanwezigheid.

E-commerce winnaars tijdens COVID-19 in Griekenland

Volgens een onderzoek van Convert Group in maart 2020 noteerden de onlinesupermarkten een indrukwekkende groei van + 307%. Volgens dezelfde bron werd verwacht dat de groei gedurende jaren zal aangehouden.

Een ander winnend marktsegment in e-commerce is de e-apotheekmarkt met een stijging van 16,9% in de eerste helft van 2020 met totale waarde van 109,8 miljoen euro.

Bronnen: Capital.gr, Ethnos.gr, Naftemporiki.gr, DigitalSteps.gr, Kathimerini.gr.

23 november 2020