U bent hier

Doorbraak in het importverbod in China van Belgisch rundsvlees onder de 30 maanden

Op 15 juni bevestigde het hoofd van de Animal and Plant Quarantine Department van de General Administration of Customs (GACC China) dat, op basis van de relevante regels van de Wereldorganisatie voor diergezondheid en de resultaten van risicobeoordeling, de General Administration of Customs en het Ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling, VRC, gezamenlijk een bericht hebben uitgevaardigd om het verbod op de invoer van rundvlees met been uit Polen en België naar China onder de leeftijd van 30 maanden op te heffen.

In maart 2001 kondigde China een verbod aan op de invoer van rundvlees uit Polen en België naar China vanwege de uitbraak van de gekkekoeienziekte (BSE) in de twee landen.

Sindsdien hebben de twee landen wet- en regelgeving ingevoerd over de preventie en bestrijding van de gekkekoeienziekte. Voerveiligheidsbeheer, ziekterisicomonitoring,  preventie- en controlesystemen voor vroegtijdige waarschuwing werden opgezet en het hele proces van traceerbaarheidsbeheer van relevante producten vanaf de boerderij zijn gerealiseerd.

De Chinese experts gingen naar Polen en België om de BSE-preventie- en -bestrijdingssystemen van de twee landen te evalueren. Men kwam tot de conclusie dat de BSE-preventie- en -bestrijdingssystemen van de twee landen voldoen aan de quarantaine- en gezondheidseisen van China.

In overeenstemming met China's relevante wet- en regelgeving inzake quarantaine voor dieren en planten en internationale normen, heft China het importverbod op van rundvlees met been dat jonger is dan 30 maanden uit Polen en België naar China. 

China zal er bij de bevoegde autoriteiten van de twee landen op aandringen om het toezicht en het beheer te versterken, de relevante ondernemingen te instrueren en aan te sporen om de hoofdverantwoordelijkheid voor kwaliteit en veiligheid op te nemen. De Belgische vleesproducenten moeten producten verwerken, verpakken en opslaan in strikte overeenstemming met de vereisten van China.

Wanneer de relevante producten het land binnenkomen, zal de douane de inspectie en quarantaine strikt uitvoeren in overeenstemming met de wet om de veiligheid van de Chinese consumenten te waarborgen.

16 juni 2023